OUS Mortensrud

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Oslo universitetssykehus (OUS) desentraliserer behandlingstilbudet når de nå tar i bruk et nytt distriktspsykiatrisk senter og en barne- og ungdomspoliklinikk på Mortensrud i Oslo. Utvikler er OBOS Forretningsbygg (OFB) som engasjerte totalentreprenør Betonmast for det nesten 14.000 kvm store nybygget.

Fakta

Sted: Mortensrud, Oslo
Prosjekttype: Omsorgsbygg
Totalareal: 13.800 kvm
Byggherre: Hospitalet
(OBOS Forretningsbygg)
Prosjekt- og byggeledelse:
OBOS Prosjekt
Totalentreprenør: Betonmast Oslo
Kontraktssum inkl mva:
314 millioner kroner
Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter
LARK: Haug Landskap
Rådgivere: RIB: Kjell Ludvigsen l RI VA: VA Consult l RIAku: Rieber prosjekt l RI Miljø (riving): NGI l RIBfy og RI Miljø (forurenset miljø): Multiconsult l RIG: Løvlien Georåd l RIBR: Fokus Rådgivning l RI Murverk: Sivilingeniør Finn Madsø l RI Gangvei og prøvetaking grunn: Rambøll l RIV: Erichsen & Horgen l RIE: Rejlers
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid og sprenging: Svein Tyreng l Rør: Eriksen & Jensen l Ventilasjon: Haaland Klima l Elektro: ElektroExperten l Oppmåling: Asker Oppmåling l Avfallshåndtering: Norsk Gjenvinning l Betongarbeider: Stenseth & RS l Radon: Radon-
mannen l Gulvavretting: Gecon l Prefab leverandør: Contiga l Brannbeskyttelse: Brann og Sikkerhetsforum l Murarbeider: Viking Entreprenør / Mjøndalen Mur & Puss l Tømrerarbeider: Noveta l Vinduer, glass og alu: Skonto Plan l Tredører: Nordicdoor l Ståldører: Trygve Eliassen l Dørmontasje: Trenova l Porter: Windsor l Lås og beslag: Bravida l Tekking: Loggia Tak l Blikkenslager: Follo Tak og Vedlikehold l Solavskjerming: Vental Hunter Douglas l Maler: Malerservice l Termografi: Termografi & Måleteknikk l Systemhimlinger: Isoteks Bygg (garasje) og Oslo Bygginnredning (Systemhimling) l Kjøleromselementer: Huurre l Sykkelstativer: Haniss l Ribbevegger: Killingsmo og Tønsberg l Gulvbelegg: Ragnar Andersson l Riving: Øst-Riv l Heis: Reber Schindler Heis l Anleggsgartner: AGRO l Rekkverk: PKS Industri l Brakkerigg, port og rotasjegrind: Bas Maskinutleie l Badekabiner: Parmarine

– Det nye omsorgsbygget vil dekke den psykiatriske helsetjenesten for de tre sørligste bydelene i Oslo. De to største brukerne er DPS Søndre Oslo og BUP Oslo Syd, begge med flere underenheter, som nå samlokaliserer seg på Mortensrud. Helsetilbudet vil bestå av både dag- og døgntilbud, i tillegg til poliklinisk behandling, forklarer prosjektleder for byggherren OBOS Forretningsbygg, Tore Humberset.
Selve lokaliseringen av det nye senteret var gjennom flere tilbudskonkurranser og alternativer, men havnet endelig på en langstrakt tomt tvers overfor Mortensrud Senter. Den har vært i OBOS-systemets eie i flere år. Gjennom en lang prosjekteringsfase med OBOS, brukerne og Hille Melbye Arkitekter skulle en bygningsmasse designes på tomta for maksimal og hensiktsmessig drift. 


Forståelse
– Den prosessen begynte nesten to år før den fysiske oppstarten i oktober 2013. Leietakerne visste hva de ville ha, men som i alle prosjekter ble det knadd litt frem og tilbake før vi havnet der vi er nå, sier prosjektleder Geir Arne Fredriksen i OBOS Prosjekt.
– Først måtte vi få en forståelse av hva en slik institusjon egentlig er. Det var flere offentlige avdelinger som skulle inn i det samme bygget, som alle brukere skulle kunne like. En institusjon som dette gir spesielle utfordringer med tanke lydkrav og sikkerhets-
tiltak. Det skulle være arealeffektivt, ha høy sikkerhet og leveres til en riktig pris, sier Fredriksen.
OUS Mortensrud begynner med et tilbaketrukket hovedbygg ved et adkomsttorg i nord. Her ligger hovedinngangen med resepsjon. Volumet strekker seg med en variert og oppdelt utforming i tre etasjer videre langs Helga Vaneks vei mot sør. De synes ikke fra gatenivå, men tre fløyer på en og to etasjer ligger vinkelrett ut fra hovedvolumet og mot en fjellskrent i øst. Her finner vi tre avdelinger, hver med sin egen inngang og med ti døgnenheter for kortere eller lengre opphold. I disse arealene får beboerne kontakt med natur og uteområder, og har rom for bevegelsesfrihet uten påtrengende overvåking.

Form og funksjon
OUS Mortensrud er en åpen institusjon, men der enkelte arealer har større sikkerhetstiltak enn de øvrige. Ikke minst i funksjonalitet gjennom en godt planlagt bygningskropp og distinkt arkitektur.
– Vi har forsøkt å få til noe som fremstår som inviterende og vennlig, men som samtidig har en del funksjoner der pasienter skal skjermes. Det er et tøft romprogram, med mye som skal inn i bygget. Det er en høy brutto/ nettofaktor, derfor er det ekstra viktig at fellesområdene oppleves som gode, påpeker Mattias K. Bager i Hille Melbye Arkitekter.
Da OFB signerte leieavtalen med OUS, begynte også arbeidet med valg av rett totalentreprenør. Seks ble forespurt, fire entreprenører meldte interesse. Betonmast fikk kontrakten til en verdi av 314 millioner kroner inkl. avgifter.

Krav, mål og tid
– Det var jo ikke et rent kontorbygg, men et bygg med mange aspekter, så det var en komplisert og omfattende kravspesifikasjon. Prosjektet tilfredsstiller kravene til lavenergibygg/ energiklasse B. Det var krav til overfallsalarmer, sikkerhetssoner og et langt over normalen strengt lydkrav. OFB hadde en målsetting om null feil, og signaliserte veldig tidlig at de var opptatt av kvalitet. Vi syntes nok at det var en relativ kort byggetid på et såpass komplisert bygg, forteller teknisk sjef i Betonmast, Lars Bø.
Under deler av bygningsmassen ligger en kjeller med 62 p-plasser med innkjøring fra nord. Bygget er reist med plasstøpte fundamenter og prefabrikkert betongelementer med hulldekker og stål. Ca. 270 ansatte vil ha sine daglige gjøremål i bygget, som har ulike større og mindre kontorer, møterom og rene behandlingsrom. Det gir behov for de ekstra strenge lydkravene. Det finnes ikke systemvegger med glassfronter. Mellom hvert kontor er veggene lydmessig nesten som leilighetsskillevegger å regne.
I boenhetene er det utstrakt bruk av Rigudurgips på veggflatene. Tømrerentreprisen er omfattende, ikke minst med tanke på de tekniske gjennomføringene.
Med flere brukergrupper og mange pasienter er det også et stort behov for å ha et dørmiljø som kan begrense og selektere adgangen til de forskjellige avdelingene. Dette gjøres via nøkkelkort.
Den to etasjers bygningsdelen langs Helga Vaneks vei er dimensjonert for å kunne bygge på en ny etasje ved et eventuelt behov. Krav til fordrøynings- og overvannsløsninger på egen tomt ble løst med å legge et fordrøyningsbasseng på ca. 2.500 kvm under bygget.

Levert tidligere
Den store og varierte brukergruppen har kommet med nyttige innspill overfor utviklerne.
– Jo, det er mange delaktige brukere som har ment mye. Det er viktig og riktig for oss med innspill. Vi har også helt til det aller siste kunnet komme med endringsmuligheter overfor Betonmast for å kunne gi brukerne akkurat det de ønsker, presiserer Arnesen. Betonmast klarte å levere bygget til OBOS Forretningsbygg en måned før kontraktfestet dato.
Deler av bygget på Mortensrud vil være i drift fra midten av mai. I løpet av mai vil hele bygget være i drift. OUS Mortensrud skal stå som leietaker i ti pluss ti år, der OBOS Eiendom Drift skal drifte bygget.
– Både forretnings- og fremdriftsmessig har OUS Mortensrud vært et veldig godt prosjekt for OBOS. Vi har hatt en kravspesifikasjon, hatt nøyaktige budsjetter og en totalentreprenør som har gitt oss en pris som er overholdt, sier eiendomssjef i OBOS Forretningsbygg, Terje Arnesen.
– Dette er det første prosjektet vi har gjort med denne modellen for en institusjon. Vi ønsker med dette prosjektet å markedsføre oss overfor liknende prosjekter. Nå er det ikke bare boliger som vi i OBOS leverer, men i et videre aspekt noe som også gagner hele samfunnet, slår Arnesen fast.


Flere prosjekter