<p></p><p>FORVALTER PÅ HISTORISK GRUNN: Eiendomsstudent Hans Henrik Holck ved NTNU (i midten) fikk nylig oppleve hverdagen til forvaltningssjef for kongelige eiendommer, Haavar Vive i Statsbygg. Her på befaring på Gartneriområdet til Oscarshall på Bygdøy, hvor Statsbygg om kort tid starter opp et rehabiliteringsprosjekt av både bygninger og uteområder. Kristin Reitan er byggeleder for prosjektet. (Foto: Svanhild Blakstad)</p>Gartneriboligen fra 1800-tallet skal rehabiliteres. (Foto: Svanhild Blakstad)FORVALTER FOR EN DAG: Eiendomsstudent Hans Henrik Holck får orientering om rehabiliteringsprosjektet på Gartneriområdet på Bygdøy av byggeleder Kristin Reitan i Statsbygg. (Foto: Svanhild Blakstad)Også fyrhuset er en av bygningene på Bygdøy som skal rehabiliteres. Man kan se avtrykkene etter drivhusene som er revet. Disse skal bygges opp igjen. (Foto: Svanhild Blakstad)- I dette gamle fyrhuset skal det blant annet bli publikumsfasiteter, sier forvaltningssjef Haavar Vive i Statsbygg. (Foto: Svanhild Blakstad)Gartneriområdet på Bygdøy, hvor Kong Oscars orangeri fra 1800-tallet skal gjenskapes som et urbant landbrukssenter. Her er gartneriboligen fra 1800-tallet, som er en av bygningene som skal rehabiliteres. (Foto: Svanhild Blakstad)Gartneriboligen fra 1800-tallet skal rehabiliteres. (Foto: Svanhild Blakstad)Gartneriboligen fra 1800-tallet skal rehabiliteres. (Foto: Svanhild Blakstad)

Student ble eiendomsforvalter i Statsbygg

Masterstudent Hans Henrik Holck ved NTNU fikk prøve seg som forvalter av kongelige eiendommer for en dag.

Statsbygg arrangerte i fjor høst en studentkonkurranse hvor vinneren fikk muligheten til oppleve hverdagen som forvalter av kongelige eiendommer. Vinneren ble Hans Henrik Holck (24), som går på masterstudiet i eiendomsutvikling og forvaltning ved NTNU i Trondheim. Tirsdag denne uken var dagen for å «cashe» inn premien hos Statsbygg i Oslo.

Den statlige eiendomsgiganten hadde lagt opp til et innholdsrikt og spennende program for den heldige vinneren, som var storfornøyd med å bli plukket ut blant over 70 deltakere:

– Det er veldig stas at Statsbygg har laget et så detaljert program og satt av en hel dag til meg. Her får jeg innblikk i virksomheten, både innen eiendom, drift og forvaltning, og det er veldig lærerikt og relevant i forhold til studiet, sier Hans Henrik Holck.

Byggeindustrien fikk være med på en del av programmet tirsdag denne uken, på Gartneriområdet til Oscarshall på Bygdøy. Her skal Statsbygg om kort tid starte arbeidene med å rehabilitere flere bygninger, deriblant den gamle gartnerboligen fra 1800-tallet. I tillegg skal uteområdene oppgraderes og åpnes for publikum.

Den intensive dagen i Oslo var planlagt i detalj, og foruten befaringen på Gartneriområdet på Bygdøy, fikk Holck introduksjon til Statsbygg og eiendomsavdelingen, presentasjon av Slottsplassen, praktisk prosjektledelse på Statsbyggs hovedkontor, besøk på driftsavdelingen samt møte med nyansatte i Statsbygg.

Rehabiliteringsprosjekt Gartneriområdet Bygdøy

Statsbygg skal rehabilitere bygningene, reetablere gartneriområdet og legge til rette for fremtidig urbant landbruk i regi av Norsk Folkemuseum. Det er planlagt en fremtidig økologisk eplehage, og flere fruktsorter skal dyrkes utendørs. I tillegg vil to nye drivhus legge til rette for annen dyrking av planter. Prosjektet har planlagt oppstart i slutten av mai 2015 og enkelte elementer er tenkt ferdigstilt i løpet av 2015.

Gartneribygningen ligger på den historiske Thulstrupløkken, som Karl Johan kjøpte sammen med Hesselbergløkken i 1819, og som også ga plass til Oscarshall. Gartnerboligen ble oppført til fullførelsen av Oscarshall i 1852 og ble regnet som en del av Oscarshall-anlegget i flere tiår.

De opprinnelige to drivhusene ble revet og erstattet med nye i 1902. Installasjonene og bruken av området har forandret seg flere ganger gjennom 1900-tallet og så sent som i 2007 ble to drivhus revet. (Kilde: Statsbygg)

Rekrutterer studenter
Det er en bevisst strategi fra Statsbyggs side jobbe med rekruttering mot studentmiljøene:

– Det er kamp om de beste studentene i byggenæringen, og Statsbygg ønsker med dette å vise at vi har spennende arbeidsoppgaver, mange interessante bygg og et ungt miljø i organisasjonen, sier Birgitte Pettersen i HR-avdelingen i Statsbygg.

Hun forteller at Statsbygg med jevne mellomrom er tilstede på universiteter og høyskoler for å profilere seg som arbeidsgiver mot studenter.

– I år er første gang vi arrangerer «Forvalter for en dag», mens i fjor var det «Prosjektleder for en dag». Programmet skal gi et innblikk i hva det vil si å jobbe med bygg og eiendomsforvaltning i Statsbygg. Ideen kommer faktisk fra studenter som tidligere har hatt sommerjobb hos oss, sier Pettersen.

Summer internship
Statsbygg rekrutterer kontinuerlig, og mange nyutdannede får muligheten til å starte karrieren i det statlige selskapet.

– Vi har lagt mye tid og ressurser i vårt summer internship-program. I år arrangerer vi Summer Internship for femte år på rad og starter årets program 19. juni hvor 32 nye studenter får muligheten til å prøve seg i arbeidslivet, avslutter Pettersen.