Direktør og daglig leder Toril Hofshagen i interesseorganisasjonen Norsk Vann.Bård BenumGeir Helø t.v. og Jan Stenersen som er sjef for plan og utbyggingsavd. i Tromsø kommune.

Nødvendig å investere for 30 milliarder i året

Investeringene i vann og avløp her i landet må fordobles skal vi klare de utfordringer vi står overfor i denne sektoren. Behovet er investeringer for ikke mindre enn 490 milliarder kroner fram til 2030.

Dette opplyste direktør og daglig leder Toril Hofshagen i interesseorganisasjonen Norsk Vann på en større konferanse i Trondheim i dag i regi av teknologikonsernet Powel. Norsk Vann er en interesseorganisasjon for blant andre norske kommuner og norske vannverk, og har til daglig tilhold på Hamar.

I dag er de samlede investeringene i denne sektoren, som omfatter både vannforsyning og avløp (VA), på om lag ni milliarder kroner i offentlig regi, og omtrent halvparten fra private som huseiere og eiere av næringseiendom.

- De kommunale investeringene må opp i 20 milliarder i året, og de private ti milliarder skal vi dekke det vi mener er helt nødvendige behov, sier Hofshagen til Byggeindustrien.

Den nye oljen

Hun kaller vannbransjen i Norge for «den nye oljen». Vannforsyning og avløp skal ikke bare være en utgiftspost for kommuner og huseiere. Hofshagen mener det også ligger et betydelig næringspotensial i utvikling av produkter som har med vann å gjøre. Enten det gjelder bruk og produksjon av det vannet vi får gjennom vannkranen, så vel som teknologi knyttet til avløpsvannet. På verdensbasis er det beregninger som ifølge Toril Hofshagen viser et årlig investeringsbehov innen vann- og avløpssektoren på ikke mindre enn 800 milliarder US-dollar, eller 6.400 milliarder norske kroner hvis folk verden over skal sikres god nok vannkvalitet og tilfredsstillende avløpsforhold.

Hofshagen trakk fram flere firma som i dag har suksess innen vannsektoren. Ett av dem er Askerfirmaet Cambi med røtter i skognæringen, og som har spesialisert seg på produksjon av fornybar energi basert på biologisk, nedbrytbare avfallsprodukter. Blant annet har firmaet sikret seg en storkontrakt i USA for behandling av kloakkslam. Toril Hofshagen trekker spesielt fram to viktige miljøer i den forbindelse, Smart Watercluster i Trøndelag og Vannklyngen på Østlandet.

- Her ligger det store muligheter for bedrifter som vil satse, sier Toril Hofshagen til Byggeindustrien.

Klimaet her også

Når behovet er stort for en så kraftig økning i investeringene i denne sektoren i årene framover, skyldes det flere forhold. Klimaendringene er blant de viktigste med ekstremnedbør og de påkjenninger det påfører hele vann- og avløpsnettet. Gammelt ledningsnett med flere lekkasjer enn det som strengt tatt er akseptabelt, krever sitt av nyinvesteringer. Det samme gjelder nye regler og krav, både til vannforsyning og avløp. I Norge i dag er det 43.800 km med kommunale vannledninger og 52.500 km med avløpsrør.

- Vi mener at 1,2 prosent av landets vannledninger og 1 pst. av avløpsnettet trenger utskifting hvert år for å beholde en god nok standard, opplyste sjefen for Norsk Vann i sitt foredrag på konferansen.

Teknologibedriften Powel ble i sin tid ble skilt ut fra Sintef energiforskning, og med kraft- og elforsyning som sitt hovedmarked. I 2006 ble selskapet Gemini kjøpt opp og slått sammen med Powel. Dermed fikk Powel også tilgang til vann- og avløpssektoren i tillegg til diverse kart- og overvåkningstjenester, spesielt innen offentlig sektor.

- Det var naturlig for oss å satse også på dette markedet som har mye til felles med det vi drev med innen elkraftbransjen, opplyser administrerende direktør Bård Benum i Powel til Byggeindustrien

Powel var tidligere børsnotert, men ble for noen år siden kjøpt opp av blant andre Arendal Fossekompani som i dag er en av de største aksjonærene. Powel har i dag 380 ansatte i 17 land, og har en årlig omsetning på godt over en halv milliard kroner. Fortsatt er el-delen størst med over to tredjedeler av omsetningen. Både innen el-kraft og vann/avløp er utvikling og salg av dataprogrammer noe av det viktigste konsernet driver med. Årlig arrangerer Powel/Gemini to konferanser, en beregnet på kommunesektoren, og en for entreprenørene. Årets konferanse er den 24. i rekken.

Jubel fra Tromsø

Fra Tromsø hadde Gemini hentet en av sine kunder som har tatt i bruk dataprogrammet Gemini Portal slik som 64 andre kommuner her i landet.Ikke direkte overraskende var det derfor at Jan Stenersen og Geir Helø fra Plan- og utbyggingsavdelingen i Tromsø kommune var fulle av lovord om det nye IT-verktøyet som de mente gjorde jobben lettere for de ansatte innen denne sektoren, og som samtidig sikret kundene bedre service.

En sideeffekt av bruken av Gemini Portal var i følge Jan Stenersen avsløringer av det kan kalte «verstingene» i bransjen. Det var de som brydde seg lite om dokumentasjon og normal saksgang.

- Dette tok vi opp med de store entreprenørene som hadde flere av «verstingene» som sine kunder om at slik kunne vi ikke ha det. Da tok det ikke lang tid før den strømmet på med dokumentasjon og søknader som vi hadde etterlyst i lang tid, humret sjefen for plan og utbygging i polarbyen.