– Bygg står for en tredel av alle klimagassutslippene i verden. Norge har forpliktet seg til kraftige utslippskutt og derfor må vi endre måten vi bygger på, sier Statsbyggs administrerende direktør Harald V. Nikolaisen. Her er han fotografert utenfor regjeringskvartalet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsbygg vil kutte utslipp fra nye bygg

Statsbygg har besluttet å redusere klimagassutslippene fra sine nye bygg med minst 30 prosent. Innen 2030 skal utslippene ned i null.

Utslippskuttene på minst 30 prosent gjelder alt nytt som bygges av for eksempel høyskoler, tinghus, ambassader, veistasjoner og kontorbygg, opplyser Statsbygg selv.

– Bygg står for en tredel av alle klimagassutslippene i verden. Norge har forpliktet seg til kraftige utslippskutt og derfor må vi endre måten vi bygger på, sier administrerende direktør Harald V. Nikolaisen.

Kuttene i nye byggeprosjekter betyr en reduksjon på 1.100 tonn CO2-ekvivalenter per år. Det tilsvarer ifølge Statsbygg sparte utslipp fra 460 biler eller 7.000 kjøreturer tur-retur Oslo-Trondheim.

I noen store byggeprosjekter skal utslippene reduseres enda mer. Nasjonalmuseet på Vestbanen, Senter for livsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet skal alle halvere klimagassutslippene sammenlignet med dagens praksis.

Statsbygg, som er en av Norges største byggherrer, har i tillegg satt seg som mål å levere bærekraftige nullutslippsbygg innen 2030.

– Håpet er at også små og store byggherrer i Norge blir med på et klimaløft. Det er vi avhengig av for å lykkes, sier Nikolaisen.