Vannet bekymrer

Et stadig våtere klima blir en av de store utfordringene for bygningsmassen her i landet i tiden fremover. Undersøkelser viser at man ikke tar nok hensyn til dette ved realiseringen av nye bygg.

Alt tyder på at vi vil få et stadig våtere klima i Norge i tiden fremover – dette vi gi utfordringer for byggenæringen og spesielt for byggene som omgir oss. Mange av de eksisterende bygningene er ikke dimensjonert for de store vannmengdene som kommer både oftere og ikke minst kommer det mye mer nedbør på kort tid. Når ikke grunnen klarer å ta unna de store vannmengdene vil dette kunne trenge inn i bygninger som ikke er klargjort for å motstå dette. Spesielt er dette en utfordring i byene hvor vannmengdene sliter med å finne veier ned i grunnen ved kraftige regnskyll.

En ting er at eksisterende bygg sliter med dette – verre er det at vi ikke ser ut til å ta tilstrekkelig hensyn til dette også i nye bygg som settes opp.

Undersøkelser som er gjennomført av SINTEF Byggforsk gir grunn til bekymring. I dag er det slik at mye av ansvaret for å sørge for at bygninger og infrastruktur skal tåle nye klimapåkjenninger ligger på kommunen, og hvilke krav de setter til utbyggerne. Ifølge SINTEF Byggforsk har ikke strengere lovverk ført til mer robuste løsninger. Da er det god grunn til å rope et varsku. Om man ikke gjør en grundig jobb nå kan man få store utfordringer lenger frem i tid. Dette rammer selvsagt bygningseierne som sitter med et bygg som kan få store vannskader – men dette kan da også slå tilbake på kommunene om de ikke har gjort en god nok jobb . Vi regner med at forsikringsselskapene også vil se grundig på dette om store skader skulle opptå – og om dette er noe man (ifølge regelverket) burde unngått.

Forskningsinstitusjonen peker på flere årsaker til at oppfølgningen av regelverket, som ble innført for noen år tilbake, ikke har vært god nok. En av hovedårsakene ser ut til å være manglende samhandling mellom de ulike etatene i kommunen. Det pekes på at kompetansen finnes – men kunnskapen deles ikke godt nok og kommer ikke frem dit den skal. Dette er utfordringer vi ser innen flere deler av offentlig sektor. Enhetene snakker ikke godt nok sammen og viktig kunnskap faller bort på veien. Her må man selvsagt sørge for en bedre kunnskapsdeling – absolutt ingen er tjent med at det slurves med dette arbeidet. Storsamfunnet blitt til slutt den største taperen. Vi regner med undersøkelsene som er gjennomført av SINTEF vil avstedkomme tiltak som bedrer situasjonen.

Vi har forståelse for at enkelte kommuner kan ha problemer med å følge alle lovpålagte krav og regler – det er mange hensyn å ta. Men det kan vise seg å være veldig dårlig butikk å slurve med dette arbeidet. Det meste tyder på at vi bare har sett starten på et våtere klima, og i byene vil vi kunne se store utfordringer med vannet i årene fremover. Her må man selvsagt gjøre byggene mer robuste, men enda viktigere er det å sørge for at vi bygger ut infrastrukturen til å kunne ta unna større vannmengder enn det byene er dimensjonert for i dag. Dette kan omfatte mange ulike tiltak – men det vil koste. Problemet er selvsagt at det vil bli langt dyrere å la være å ta denne investeringen på forhånd.