Illustrasjonsfoto.

Høyere byggevareimport

I første kvartal økte importen med 6 prosent sammenlignet med samme periode i 2014.

Dette er høyere enn økningen i det innenlandske salget fra norske produsenter som pr. 1. kvartal lå tilnærmet likt med i samme periode i 2014, og indikerer at andelen importerte byggevarer økte i Q1-15. I 1. kvartal økte eksporten med 5 prosent.

Denne rapporten er laget basert på tilgjengelig statistikk fra SSB, bearbeidet av Prognosesenteret på oppdrag fra Byggevareindustriens forening.

Import

I 1. kvartal økte importen med 6% ift. samme periode i 2014. Dette er høyere enn økningen i det innenlandske salget fra norske produsenter som pr. 1. kvartal lå tilnærmet likt med i samme periode i 2014, og indikerer at andelen importerte byggevarer økte i Q1-15.

De tre største importlandene er Sverige, Tyskland og Danmark.

- Det er størst økning i import fra de baltiske landene, der særlig Litauen har hatt en meget sterk vekst med prefabrikkerte bygninger av tre som har nær doblet volum sett ift. samme periode i 2014, skriver Byggevareindustrien i en pressemelding.

Fra å være det 3. største importlandet på denne type produkter i Q1 -14, er de nå klart størst med nærmere 100 MNOK bare i Q1.

Eksport

I 1. kvartal økte eksporten med 5%. Dette skyldes særlig økt eksport til Sverige (+ 14%) som har en andel på 25% av all eksport. For de øvrige nærmeste handelspartnerne er bildet noe blandet.

Veksten i eksport til Kina fortsetter å øke også i 2015. Pr. 1. kvartal er Kina nå blitt det 3. største eksportmarkedet etter Sverige og Danmark.

Innenfor de ulike produktgruppene ser vi at det er økning innenfor steinprodukter (Kina) samt ulike trefiberplater for å nevne noen.