Maskinregisteret lansert (se video)

Det felles bransjeregisteret for maskiner ble lansert under Vei og Anlegg på Hellerudsletta på messens første dag.

Ønsket om et felles maskinregister har eksistert i mange år, og registeret er bestilt og utarbeidet av MGF, EBA og MEF. Anleggsmaskinbransjen har i mange år slitt med useriøse aktører som kan tilby lavere anbud med ulovlige maskiner.

- Stiftelsen Sentralregisteret skal eie og drifte Maskinregisteret etter initiativ fra disse tre instansene, sier direktør Anita Helene Hall i MGF til Byggeindustrien.

Masseforflytningsmaskiner

Hun sier at man til å begynne med skal konsentrere seg om masseforflytningsmaskiner, men etter pilotfasen skal det også åpnes for andre maskiner som faller inn under sakkyndig kontrollordning.

- Dette registeret vil gi klare fordeler for aktørene i bransjen. Den juridiske maskineier får selv en brukskontroll mange ikke har i dag, og de får mulighet til selv å registrere sine egne maskiner, sier Hall.

Mye informasjon

Maskinregisteret vil ha informasjon om eierskap, juridisk eier og bruker. Eierskifte kan gjennomføres elektronisk av juridisk eier. Maskininformasjon som merke, modell, serienummer og samsvarserklæring skal blant annet med i registeret.

Ferdig i løpet av 2015

-Maskinregisteret er ikke 100 prosent utarbeidet ennå, men i løpet av året vil maskineiere selv kunne registrere maskinene sine i registeret, sier Hall.

MGF-direktøren er svært glad for at registeret nå er lansert.

- Dette er viktig i forhold til det bransjen er opptatt av nå – det skal være lett å være seriøs, sier Hall.

- Like konkurransevilkår

Administrerende direktør Kari Sandberg i EBA, legger spesielt vekt på to elementer som er viktige med Maskinregisteret.

- Registeret er et virkemiddel for at maskinaktørene kan konkurrere på like vilkår, og dessuten har vi vært opptatt av seriøsitetsarbeidet i bransjen. En bred faglig sammensatt gruppe står bak registeret, sier Sandberg til Byggeindustrien.