– Jeg er overrasket over at en regjering som har lagt ned så mye arbeid i avbyråkratisere velger å bruke såpass store ressurser i en ny stortingsmelding om dette teamet. Jeg hadde håpet man kunne bygget videre på de opplysningene vi allerede sitter på, sier adm. dir. Heidi E. Kielland i Treindustrien.

Treindustrien: - Trenger ikke ny stortingsmelding

Adm. dir. Heidi E. Kielland i Treindustrien mener det ikke er behov for å utarbeide en egen stortingsmelding om skog nå. - Det er gjort et grundig arbeid med Skog22 som kan danne grunnlag for en utvikling av skognæringen, mener hun.

Kielland sier til Byggeindustrien at en omfattende prosess med å utarbeide en ny stortingsmelding om skognæringen i Norge bare vil føre til mer unødvendig byråkrati.

- Begrunnelsen for å utarbeide en egen stortingsmelding om skognæringen, skal være å få til en bedre og bredere behandling adskilt fra landbruket, og at den skal behandles som en egen næring. Det er for så vidt positivt, men vi frykter at dette vil bli en langvarig byråkratisk prosess som vil forsinke en nødvending fremdrift den norske skognæringen trenger. Vi trenger handling nå, ikke om et år eller to, legger Kielland til.

– Både næringen og Regjeringen er vel kjent med problemstillinger knyttet til at landbruket styres av markedsreguleringer, mens treindustrien og skognæringen forholder seg til en fri konkurransesituasjon. Det er ikke behov for en egen stortingsmelding for å følge opp disse utfordringene, sier hun.

Det ble nylig gjort kjent at landbruks- og matministeren vil fremme en stortingsmelding for skognæringen – og dette skal skje neste år.

I etterkant av dette uttrykte Heidi Kielland via Nationen forbauselse over behovet for en egen stortingsmelding rett etter at strategigruppen Skog-22 leverte sin analyse av behovene, utfordringene og mulighetene for norsk skognæring til statsråden. Kielland peker på at en stortingsmelding kan bli for byråkratisk med enda mer utredning. Dette er ikke landbruksministeren enig i. I en e-post til Nationen skriver hun:

- Skog-22 er næringens egen strategi for skog- og trenæringen. Den blir et viktig grunnlag for meldingen regjeringen skal legge fram, men stortingsmeldingen vil presentere regjeringens politikk på området.

Kielland sier til Byggeindustrien at hun er forbauset over at nettopp denne regjeringen vil startet et så omfattende arbeid nå.

- Jeg er overrasket over at en regjering som har lagt ned så mye arbeid i avbyråkratisere velger å bruke såpass store ressurser i en ny stortingsmelding om dette teamet. Jeg hadde håpet man kunne bygget videre på de opplysningene vi allerede sitter på. For tiden er teknisk forskrift under revidering, så jeg forventer at regjeringen ser på bærekraft-perspektivet, og her har skognæringen en viktig rolle. Men da må vi også på plass de nødvendige avklareringer. Næringen forventer en oppfølging av anbefalingene i Skog22 på sammen måte som man organiserer oppfølging av andre strategier bestilt av regjeringen, eksempelvis Bygg21, sier hun.

- Treindustrien frykter at utarbeidelse av en stortingsmelding skal gå på bekostning av politisk handlekraft nå, legger hun til.