- Det er veldig bra at Harald V. Nikolaisen går ut med konkrete krav til næringen, sier Ane Dyrnes, daglig leder i VBL.

Tar imot nye krav fra Statsbygg og Oslo Kommune med store forhåpninger.

VBL tar imot de nye kravene fra Statsbygg og Oslo Kommune med store forhåpninger. De mener det er på høy tid at de toneangivende byggherrene erkjenner at det er dyrt å kjøpe billig.

- Det er veldig bra at Harald V. Nikolaisen går ut med konkrete krav til næringen. Norske ventilasjon- og blikkenslagerbedrifter lever av kvalitet og vi er glade for at langsiktige aktører nå etterspør kompetanse, forteller Ane Dyrnes, daglig leder i VBL.

Statsbygg og Oslo kommune varslet fredag for to uker siden at de sammen vil stille strengere krav til byggenæringen.

- Vi må få fagarbeideren tilbake på byggeplassen, påpekte Statsbyggsjefen.

Utviklingen begynner i Oslo
Oslo er den raskest voksende byen i Europa. VBL mener det er avgjørende å legge premissene for bransjens utvikling så fort som mulig. Trendene som innføres i Oslo vil også ha stor påvirkning på utviklingen i resten av landet.

- Statsbygg og Oslo kommune skal bygge for mange titalls milliarder de neste årene. De må huske at de ikke bare bygger Regjeringskvartal og skoler, de bygger en hel næring. Kriteriene de setter i sine innkjøp er helt avgjørende for byggenæringens kompetanse og kvalitet i fremtiden. Næringens største innkjøpere må ta rollen som langsiktige pådrivere vi nå ser, sier Dyrnes.

- Vi ser det også som svært positivt at det skal stilles krav om medlemskap i StartBANK også fra underentreprenørene, sier hun.

StartBANK er et register bestående av seriøse leverandører som er evaluert på grunnlag av forhåndsbestemte godkjenningskriterier. Kun godkjente leverandører er inkludert i registeret.

Stort behov
- Faglærte håndverkere ser mange eksempler på at fasade- og ventilasjonsarbeid er utført uten tilstrekkelig kompetanse. Det syndes mye i utforming og montering av ventilasjonsanlegg, tak og fasade, og bransjen opplever et stort behov for at dårlig arbeid lukes ut ovenfra, sier Dyrnes.

Vanlige feil er at for mye vinkler eller for små kanaler bremser luftstrømmen. Direkte feilmontering er også et vanlig problem.

- Det kan være billigere i oppstartskostnad, men utgiftene vil hente deg inn i ettertid. Vi trenger at de tyngste aktørene som Statsbygg og Oslo kommune staker ut kursen i næringen, og tar et oppgjør med problematikken, påpeker hun.

Oppfordrer andre kommuner til å ta tak
Dyrnes fremhever også at resten av landet må følge etter hovedstaden, og vil gjerne ha KS Innkjøpsforum på banen. Hun mener samtlige kommuner må øke det sosiale ansvaret ved offentlige anskaffelser. Lærlingeordning i hele kontraktskjeden er også et av kravene på Statsbyggs liste. Dyrnes påpeker at bruk av lærlinger bør stå høyt på agendaen i kommuner og fylkeskommuner, og at distriktene er tjent med å holde på lokal kompetanse.

- Å ta kravene fra Statsbygg videre i andre kommuner er noe KS Innkjøpsforum har mandat til å gjennomføre. Det er ikke bare Oslo som kan dra nytte av oppgraderingen. Alle er tjent med høyere andel faglærte og et større fokus på lærlinger med tanke på verdiskapning i lokalsamfunnene. Vi gleder oss til å se hva premissleverandørene, som Statsbygg, Oslo kommune og KS Innkjøpsforum, kan få til, konstaterer Dyrnes.