Illustrasjonsfoto.

Oldtidsfunn fordyrer industrianlegg med 32 millioner

Steinalderfunn gir utbyggeren av et industrianlegg på Lutelandet i Sunnfjord en ekstraregning på 32 millioner kroner.

– Vi ble orientert om at det ville bli aktuelt med utgravinger som ble stipulert til mellom 15 og 18 millioner kroner, forutsatt at alle funn indikerte full utgraving, sier Tor Gjertsen, daglig leder i utbyggingsselskapet Lutelandet Offshore, til Vest24, som har hentet saken fra Firda.

Utbyggeren og entreprenørfirmaet Helldal AS, som er eid av Lutelandet Offshore, ønsket en lavere pris og var i møte med Bergen Museum som antydet at funnet antagelig ikke var av veldig stor verdi og at utgravingen kom til å gå fort.

– I neste møte begynner de å snakke om 30 millioner, og de sier at vi ikke får lov å grave ut ett og ett felt. De vil grave ut alle tre samtidig. De binder oss opp, og det siste budsjettet vi har fått fra dem er på 32 millioner kroner, sier Jim Heldal, medeier i entreprenørfirmaet Helldal AS.

Tor Gjertsen i Lutelandet Offshore setter spørsmålstegn ved hvordan arkeologiske funn blir håndtert i Norge.

– Det som er problematisk i Norge, er at Bergen Museum har monopol på denne type virksomhet. Vi kan derfor ikke konkurranseutsette prisene vi får fra dem. I Sverige har de konkurranseutsatt denne virksomheten, og det fungerer veldig greit, sier Tor Gjertsen til Firda.

Han synes det er meget urettferdig at de som privat utbygger må ta hele regningen for denne type funn.