Bygg.no

Meny
Hva leter du etter?
Tips oss
Les Byggeindustrien digitalt
  • Bygg
  • Anlegg
  • Eiendom
  • Arkitekter
  • Rådgivere
  • Byggevarer
  • Øvrige Øvrige
    • Anleggsmaskiner
    • Betong
    • Bil
    • Bolig
    • Bygg Reis Deg
    • Byggedagene
    • Byggejus
    • Energi
    • HMS
    • Personalnytt
    • Produkter
    • Tre
    • Stål
    • Forbruker
    • Byggeprosjekter
  • A til Å
  • Byggedagene
  • Bygg Reis Deg
  • Hage
  • Byggenæringens kalenderByggenæringens kalender
  • Meld deg på vårt nyhetsbrev
  • Nyheter på din side
  • Tips til redaksjonen
  • Kontakt oss

Besøksadresse
Stensberggaten 27
0170 Oslo

Postadresse
Postboks 6831, St. Olavs plass
0130 Oslo

Telefon
+47 23 70 95 00

Les Byggeindustrien digitalt
  • Anleggsmaskiner
  • Betong
  • Bil
  • Bolig
  • Bygg Reis Deg
  • Byggedagene
  • Byggejus
  • Energi
  • HMS
  • Personalnytt
  • Produkter
  • Tre
  • Stål
  • Forbruker
  • Byggeprosjekter
Les siste digitalutgave Les Byggeindustrien digitalt
Mest lest Ledigestillinger Bygge-prosjekter

Øko-bygg på 3.835 meters høyde

Refuge du Goûter har fått løsinger som skal takle ekstreme forhold på 3.835 meters høyde (foto: Schneider Electric).

Publisert: 04.05.2015 08:56. Sist endret: 04.05.2015 09:00.

Verdens mest moderne økohytte, Refuge du Goûter, har en bærekraftig arkitektur og energiløsninger som gir et innblikk i fremtiden. Nå åpner hytta dørene for turistene.

  • Redningsaksjonen og krisehåndteringen i Gjerdrum skal evalueres

  • Hva nå, Helse Møre og Romsdal?

  • Skanska-sjefen: - Jeg har i mine 25 år i bransjen ikke opplevd maken til prosess

  • Vidar Solberg ansatt som salgssjef i CCL Norway

Nettleder

Hva nå, Helse Møre og Romsdal?

Les også:

  • Koronakrisens tapere er fremtiden
  • Bekymringsfull trang kommuneøkonomi
  • Millionene renner ut også før byggestart på nytt sykehus
  • Ett år siden pandemiens spede start - hvor går veien nå?
  • Må sette krav og stå ved dem - samt komme med incentiver
Flere ledere

Siste gjestekommentarer

Merete Bellingmo

«Samhandling og inngripende tiltak for en mer etisk handel»
Les mer

Les også:

  • Front of House: Fokus på fellesarealene i nybolig-markedet
    Trond Ramsøskar
  • Hjem kjære hjem
    Bård Folke Fredriksen
  • Innlegg: Standardisering lønner seg
    Jacob Mehus
  • Mer innovasjon og utvikling i bygg- og anleggsnæringen: Gjenta samarbeid!
    Ragnhild Kvålshaugen
  • Tettstedsutviklingen krever mer bevisst ivaretagelse av livsløpsperspektiv gjennom utvikling av Tettstedbasert Facility Management
    Svein Bjørberg
Flere gjestekommentarer

Siste nyheter

  • Redningsaksjonen og krisehåndteringen i Gjerdrum skal evalueres
  • Hva nå, Helse Møre og Romsdal?
  • Skanska-sjefen: - Jeg har i mine 25 år i bransjen ikke opplevd maken til prosess
  • Vidar Solberg ansatt som salgssjef i CCL Norway
  • Looping til topps i designkonkurranse om sirkulær byggeplass-emballasje
  • Anbefaler Skanska-avbestilling i Molde
  • Union Eiendomskapital inngår samarbeid med Novaform
  • Nav: 3.300 flere arbeidssøkere den siste uken
  • Private aktører vil ha hurtigtog mellom Oslo og Stockholm
  • XL-BYGG med ny butikk på Hjelmeland
Gå til arkiv

Byggeprosjekter

Skrubben Havn

Flere prosjekter

  • Berger Hage
  • Scandic Victoria Lillehammer
  • Torvbråten skole
  • Volda Campus Arena
  • Svelvigen Brygge
  • Skipet
  • Knudsenkvartalet
  • Helsehuset Stella Maris
  • Vestli skole og flerbrukshall
  • Villa Bekkestuene
  • Ski turnhall
  • Strømmen Verksted
  • Sonja Henie ishall
  • Fri Sikt Volsdalsberga
Flere prosjekter

Siste kontrakter

Consto bygger om Oslo-kontorbygg til leiligheter

Flere kontrakter

  • Eide Entreprenør med rehabiliteringsjobb i Bærum
  • HAB signerte kontrakt for etablering av sykkelfelt og fortau i Tåsenveien
  • Veidekke og Ramirent signerte kontrakt på milliardprosjekt
  • AF Decom skal rive Svea-leiren for Store Norske
  • Veidekke fikk vedlikeholdsjobb for Bane NOR
  • Skanska utvikler kunstmuseum og teater i Trondheim
Flere kontrakter

Bildekaruseller

  • Prosjekteringen av Protonsenteret på Haukeland sykehus er godt i gang

  • Rockwool kutter utslippene med 80 prosent og avfallsmengden med opp til 99 prosent med ny elektrisk ovn

  • I full gang med å reise Romerikes høyeste boligblokk

Vis flere bildekaruseller

Byggenæringens kalender

Dato Aktivitet
18.03 Vi Bygger Bergen 2021
31.08 Byggedagene 2021
Vis flere arrangementer

Siste fra Bygg-TV

  • Skanska med 110-års medlemskap i NHO

  • Erna Solberg kjører elektrisk tippbil

  • Tekla BIM Awards - Randselva bru

Vis flere videoer

Tips oss

facebook twitter linkedin mail print

email authorByggeindustrien

Refuge du Goûter ligger på 3.835 meters høyde på den mest brukte ruten opp til Mont Blanc. I sesongen fra juni til september bestiger rundt 2000 fjellklatrere Vest-Europas høyeste fjell. Mange av dem stopper på Refuge du Goûter for å få hvile, kost og losji. Ifølge hjemmesiden åpnet bookingen for 2015-sesongen onsdag 29. april og 1. juni åpner hytta dørene for de første turistene.

Refuge du Goûter har en spektakulær plassering og utforming. Den eggformede hytten har fire etasjer, er 16 meter høy, har plass til 120 personer og stikker utenfor en klippe med et 1500 meters fall. Den topp moderne bygningen står i sterk kontrast til den opprinnelige hytta fra 1854. Etter fem år med planlegging og tre år med bygging, ble det høyteknologiske vidunderet endelig åpnet for publikum sommeren 2014.

Tilpasset et ekstremt miljø

Bak  energiløsningene står Schneider Electric. Selskapet har spesialtilpasset løsninger som takler ekstremvær med vind og utfordrende omgivelser.

- De tøffe værforholdene på Mont Blanc, med sterke vinder på opp til 300 km/t og lave temperaturer året rundt, i tillegg til den isolerte beliggenheten, har bydd på både tekniske og menneskelige utfordringer. At vi har klart å utvikle fremtidens økohytte i slike omgivelser viser hvilke fantastiske muligheter som finnes for å utvikle bærekraftig arkitektur og teknologiske løsninger i ekstreme miljøer, sier Rune Hansesætre, Country President i Schneider Electric Norge i en pressemelding.

En stor inspirasjon

Øyvind Aanes er en av Norges mest erfarne tindebestigere og har i årevis ledet guidede toppturer til Alpene. Han kjenner miljøet rundt Refuge du Goûter svært godt og har selv kjent ekstremværet på kroppen. Han er svært imponert over hva den franske alpeklubben sammen med Schneider Electric har fått til.

− Hvorvidt den nye Refuge du Goûter er vakker, er en smakssak. Det som er imponerende er at gode tanker om bærekraftige løsninger ikke bare er en festtale, men faktisk er realisert. Det å bygge en hytte i et så ekstremt miljø, med minusgrader nesten hele året og uten tilgang til rennende vann, er en enorm bragd. Når både byggefase, materialvalg og drift minimaliserer karbonavtrykket, ser vi at det er mulig å ivareta miljøhensyn selv i de mest utfordrende omgivelser, sier Aanes.

En ny generasjon bygninger

Den bærekraftige hytta har kostet nærmere 50 millioner kroner og vekker oppsikt med sine toppmoderne, miljøvennlige løsninger som skaper optimal energieffektivitet uten at det går på akkord med de besøkendes komfort og sikkerhet.

− Refuge du Goûter er et pilotprosjekt for en ny generasjon bygninger med minimal miljøbelastning og karbonutslipp. Innovasjonen er basert på integrerte løsninger som utover energiytelsen har som mål å redusere bygningens miljøpåvirkning i alle faser av prosjektet, fra design og konstruksjon til gjenvinningsmaterialer, og som setter de besøkendes sikkerhet i høysetet, forteller den norske Schneider Electric-sjefen.

Et lavkarbon-prosjekt

Hytta er laget av trekonstruksjon fra lokal skog. De toppmoderne og intelligente energiløsningene styres fra et maskinrom som er hyttas hjerte. Det brukes fornybar energi både fra sol og biomasse, og vann hentes gjennom snø som samles og varmes opp fra solcellepanel.

-Et avansert system distribuerer, overvåker og styrer energiforbruk og sensorteknologi sjekker og justerer energinivået automatisk. Det tekniske anlegget fjernovervåkes. I tillegg benyttes innovative løsninger for kontroll og behandling av avfall for å minimere miljøpåvirkning, forklarer Hansesætre.

Fakta om Refuge du Goûter:

 


Et pilotprosjekt for en ny generasjon bygninger med minimal miljøbelastning og karbonutslipp

Åpnet i juni 2014, og erstatter den gamle fjellklatrerhytten fra 1854

Prosjektet ble initiert og ledet av den franske alpinklubben (FFCAM) i 2010

Utviklingen av Refuge de Goûter kom på rundt 55 millioner NOK

Schneider Electric står bak de innovative energiløsningene i bygningen

Brukes som overnattingssted for fjellklatrere på vei opp til Mont Blanc

Koster 72 Euro natten. Forhåndsbooking er obligatorisk og må gjøres senest 72 timer i forveien

Booking for sesongen juni-september 2015 åpnet 29. april

Nøkkelord:

Bygg, Schneider Electric, Energi
 

Skanska-sjefen:
- Jeg har i mine
25 år i bransjen ikke opplevd maken til prosess

 

Anbefaler
Skanska-avbestilling

 

Vegvesenet og Nye veier vil løfte klimarisiko inn i beslutningsprosesser

 

Samler fire modulbygg-selskaper under samme paraply

 

VVS Norge passerte én milliard i innkjøp fra Brødrene Dahl

Annonsørinnhold
 

Kunsten å pakke inn et gammelt hurtigruteskip


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Nyhetsredaktør

    Frode Aga
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Salgssjef

    Kirsten B. Thorkildsen
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen