LO-leder Gerd Kristiansen var hovedtaler i Trondheim 1. mai. Kristiansen ber regjeringen sette inn strakstiltak mot ledigheten. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

LO krever strakstiltak mot arbeidsledighet

LO-leder Gerd Kristiansen krever at regjeringen setter inn strakstiltak mot den høyeste arbeidsledigheten på mange år.

4,1 prosent av arbeidsstokken står nå uten jobb, og ikke siden 2005 har arbeidsledigheten vært så høy, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Årsaken til at langtidsledigheten stiger, er dårlige tider i oljerelaterte næringer.

– Dette er en utvikling vi nå har sett lenge, og mange tiltak må til, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Klassekampen.

LO og NHO ba tidligere i år regjeringen om å endre loven om dagpenger under permittering. Tanken var å hindre at en kortvarig svikt fører til unødvendige nedleggelser og oppsigelser. Både LO og NHO ønsker å reversere arbeidsgivernes lønnsplikt under permittering, fra 20 til 10 arbeidsdager, og øke maksimal dagpengeperiode under permittering, fra 26 til 30 uker.

Kristiansen sier de har fått gode signaler fra regjeringen, men at dette ikke vil være nok til å bremse utviklingen.

– Bedriftene må få muligheten til å sette i gang kompetansehevende tiltak for de permitterte, slik at de er bedre rustet når de kommer i jobb igjen. Der bedrifter må legges ned, må man gå inn med omstillingspakker for å få folk i arbeid igjen, sier Kristiansen.