Helen&Hard vant prestisjepris

Rundeskogen boligtårn er kåret som vinner av den prestisje tunge juryprisen for A+Award (Architizer).

Rundeskogen. Foto: Ole Harald Dale

Helen&Hard arkitekter går dermed helt til topps i kåringen, som fokuserer på arkitektur i verdensklasse. Rundeskogen er i tillegg plukket ut til å være med i boken med utvalgte A+ prosjekter (Phaidon).

Prisutdelingen finner sted på festgalla i New York i midten av mai, der kontoret mottar juryprisen i kategori bolig (over 16 etg).

Boligtårnet på Rundeskogen ligger ved et trafikalt knutepunkt som forbinder to større byer: Sandnes og Stavanger. Prosjektet utfordrer det eksisterende og lavere boligområdet, men legger vekt på balansen mellom de høye bygningene, det offentlige grøntarealet på bakkenivå og utsikten over fjorden for naboene. Fotavtrykket er gjort så minimalt som mulig, med stort fokus på gode og fleksible uteoppholdsrom. De tre tårnene inneholder 113 enheter sammenlagt, med høyeste tårn ragende 16 etasjer over bakkeplan. Prosjektet har en stjerneformede kjernestruktur med finner som forlengede skillevegger mellom dekkene. Tårnene er optimalisert i henhold til typologi og klima (sol), og hver leilighet har en integrert vinterhage, som muliggjør helårsbruk.

Miljømessige funksjoner inkluderer solfangere på taket, varmegjenvinning (gråvann) og varmepumper. Prosjektet var i utgangspunktet tenkt oppført i tre og h ver kjøper fikk egen sykkel og frukttre til hagen i innflytningsgave.

Architizer A + Awards er inne i sitt tredje år, og globalt sett et av de hurtigst voksende nettstedene for utmerket arkitektur. Mer enn 300 dommere var med for å kåre kategorivinnere i denne prestisjefylte konkurransen, og “folket” hadde også mulighet til å kåre egne kategorifavoritter. Helen & Hard vant juryprisen for Rundeskogen i kategorien boliger over 16 etasjer.