Det drar seg til i lønnsoppgjørene i offentlig sektor

Natt til fredag går fristen ut for å bli enige om lønnsoppgjørene i stat og kommune. Blir ikke partene enige da, er Riksmeklerens kontor neste stopp.

Fristen for oppgjørene i både statlig og kommunal sektor går ut ved midnatt natt til fredag – etter rundt én ukes tids forhandlinger. På begge sider av bordet var tonen god da forhandlingene startet. Partene understreket viktigheten av et forsiktig oppgjør av hensyn til arbeidsplassene i industri og konkurranseutsatte næringer.

I og med at det i år er et mellomoppgjør, hvilket i praksis betyr at det bare forhandles om penger og ikke de vanskelige prinsippsakene, er det relativt store forhåpninger om en forhandlingsløsning.

De fire hovedorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne forhandler i begge områdene mot henholdsvis KS og staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Hvis partene mot formodning ikke skulle klare å bli enige om en forhandlingsløsning, vil Riksmekleren kobles inn for hjelpe dem i en runde frivillig mekling. Før et eventuelt endelig brudd, og dermed streik, må partene igjennom en runde med tvungen mekling.