Politikerne ønsker økt innsats mot svart arbeid

Finanskomiteen på Stortinget vil øke innsatsen mot svart arbeid og ønsker å øke Skatteetatens muligheter til å innhente relevant og viktig informasjon.

Det svarte markedet og arbeidslivskriminaliteten har utviklet seg til å bli et stort problem for både byggenæringen og samfunnet generelt. Problemstillingen har vært kjent lenge, og næringen har også i lengre tid etterspurt konkrete virkemidler for å stanse utviklingen av uvesenet.

Et av tiltakene næringen har etterspurt er å øke muligheten for Skatteetaten til å innhente, samle og dele nødvendig informasjon. Det er nå slik at Skatteetaten kan bli hindret av formalia i å hente informasjon fra andre offentlige etater og å dele dette med andre offentlige instanser som kjemper for samme sak. Dette kan hindre avdekking av omfattende svart arbeid, og burde vært ryddet opp i. Det skal selvsagt være vern mot at opplysninger skal havne på avveie, men det bør kunne utarbeides gode rutiner som kan sikre god informasjonsflyt uten at dette skal gå utover personvernet. Det må ikke bli slik at etatens taushetsplikt kan være med å fremme den ulovlige virksomheten. Informasjonsdeling mellom offentlige instanser kan bli helt vesentlig for å stoppe denne uønskede utviklingen.

Det er derfor gledelig at en samlet finanskomite, med KrFs Hans Olav Syversen i spissen, nå ber Stortinget om å se på dette. De ønsker at regjeringen skal utrede Skatteetatens muligheter til informasjonsinnhenting, bevissikring og informasjonsdeling og bedring av ordningene for skatteattest og ID-kort.

Vi håper dette er noe som vil bli prioritert. Man har ventet lenge med konkrete handlinger nå. De involverte partene vet hva som trengs.

I tillegg peker komiteen på at regjeringen må gjennomføre holdningsskapende arbeid. Å jobbe med holdninger ute i markedet er selvsagt viktig, men det må åpenbart også hardere virkemidler til. De fleste i samfunnet kjenner nå til problemene som skapes av å selge og kjøp svart arbeid, men det gjøres likevel. Det å benytte seg av svarte tjenester må få større konsekvenser enn i dag.