Illustrasjon: Jernbaneverket

Hevder hus slår sprekker etter Follobanen-arbeid

Beboere i Bjørndal i Oslo sier de er redde for å få taket i hodet, men Jernbaneverket har foreløpig ikke sett en klar sammenheng mellom innmeldte skader og anleggsvirksomhet.

– Kona mi har flyttet fra soverommet vårt i første etasje og opp i annen etasje fordi hun er redd for å få taket i hodet, sier Farukh Latif og viser frem løse takplater og skapdører som har gått i lås til NRK Østlandssendingen.

Farukh Latif mener skadene er kommet etter man begynte å sprenge i området for ti måneder siden, og er han er ikke alene om å hevde at husene i området har fått skader på grunn av Follobanen-arbeidene.

- Oppdaget sprekker på badet

Robert Engels sier til NRK at han har oppdaget sprekker på badet og i stua, og Engels håper videopptak Jernbaneverket tok på en berfaring i forkant av byggearbeidene vil være til hjelp.

Da videoen ble tatt, skal ikke sprekkene ha vært synlige. 

Jernbaneverket tar meldingene på alvor

Byggeindustrien har vært i kontakt med Jernbaneverket om naboenes bekyminger, og i en e-post svarer kommunikajonssjef i Follobanen-prosjektet Kathrine Kjelland slik:

- Jernbaneverket tar alle skademeldinger og alle naboer på alvor. Skader som skyldes Follobanens anleggsvirksomhet skal repareres eller erstattes. Jernbaneverket følger vanlige erstatningsregler, skriver Kjelland.

I meldingen skriver imidlertid Kjelland og Jernbaneverket at sprekker og endringer i bygninger kan forekomme uten at årsaken er anleggsvirksomhet.

- Derfor blir bygningene besiktiget. Follobaneprosjektet bør ikke bruke togpenger til skader som ikke skyldes anleggsvirksomheten, skriver Kjelland.

Ny befaring

Ifølge Jernbaneverket har de så langt ikke sett en klar sammenheng mellom skadene som er meldt inn og arbeidet. Det ble i mandag tatt ny befaring i bolighuset som var filmet av NRK.

- Det er firmaet Multiconsult som har utført dette og vil sende Follobaneprosjektet en rapport. Alle nabohus til anlegget er videofilmet på forhånd så man har sammenligningsgrunnlag, opplyser Kjelland.

Skadekontroll

Jernbaneverket foretar rystelsesmålinger, målinger av grunnvann og setningsmålinger. I nabohus til anlegget er det satt inn bolter i grunnmurer for å kunne måle eventuelle forandringer som kan skje når et anleggsområde.

- JBV har ikke avdekket setningsskader i dette boligområdet ved Åsland. Setningen kunne ellers ført til sprekker etc. Follobaneprosjektet har så langt heller ikke ført til større rystelser enn det er gitt tillatelse til og dette nivået mener fagfolk at disse husene tåler, skriver Kjelland.

- Mistanke om skader må meldes inn til prosjektet

JBV/Follobanen har ennå ikke mottatt varsel om at et tak skulle være skadet, slik det kommer frem i NRKs sak.

- En av Follobaneprosjektets nabokontakter tar nå direkte kontakt med denne familien for å informere om innmelding av skader og Jernbaneverkets rutiner, skriver Kjelland og legger til:

- Også dette er et hus som bør tåle den anleggsvirksomheten som skjer nå.