Oceaneering House

På Vestre Svanholmen på Forus har Seabrokers Eiendom ført opp et kontorbygg, et verksted-
bygg og et kombinert lager-, varemottak- og parkeringsbygg med et samlet areal på 46.100 kvadratmeter.

Fakta

Sted: Forus
Prosjekttype: Nybygg, kontor, verksted og lager/varemottak/parkering
Kontraktssum eks mva:
650 millioner kroner
Bruttoareal: 46.100 kvm
Tiltakshaver: Seabrokers Eiendom
Prosjekt- og byggeledelse: Sweco
Arkitekt: Brandsberg Dahls
Rådgivere: RIB: VSO Consulting l RIV, RIE og RIBr: Sweco l RIAku: Sinus l RIGeo: Siv ing Albert Ølnes
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Seabrokers Entreprenør Service l HMS: Aktiv HMS l Graving: Georg Stangeland l Graving/asfaltering utomhus: Nordbø Maskin l Betongarbeid og betongelementer, bygg A: Block Berge Bygg l Betongarbeid bygg B, C: Vest Betong l Betongelementer bygg C: AS Betong l Epoxy gulv, bygg B, C: Gulv og Tak l Asfalt bygg C: Velde Asfalt l Lås og beslag: Låsservice l Stålarbeid, bygg A, B: Ruukki Construction l Metallarbeid, trapper og rekkverk: IKM Stål & Fasade l Taktekking bygg A: Icopal Tak l Taktekking, bygg C: Protan l Alu/glass fasade, bygg A: Hubro l Fasader, bygg A, C: Rubicon l Tømrer bygg A: Moelven Nordia l Tømmer, bygg B, C: TS Byggtjenester l Maler og gulvlegger bygg A: Thorstein Lund l Røranlegg, bygg A: Hellevik VVS l Rørlegger, bygg B, C: Simex l Elektro, bygg A: Stavanger Installasjon l Elektro, bygg B, C: Kreatel l Ventilasjon, bygg A: GK Norge, avd Stavanger l Ventilasjon, bygg B,C: Stavanger Klima l Resepsjon, bygg A: Treprosjekt l Auditoriumsstoler: EFG Hov Dokka l Heiser, bygg A, C: Thyssen Krupp Elevator l Vareheis, bygg B: Tito l Hydraulikanlegg: IKM Hydraulic Services l Branntetting: Kruse Smith l Adgangsgrinder, bygg A: Gunnebo l Traversplattform, bygg A: Matec Access l Porter: Assa Abloy Entrance Systems Norway l Kraner: Demanor l Kantinekjøkken: Myhrvold Storkjøkken l Leie riggutstyr: Naboen Utleie l Rent tørt bygg, bygg A: Lima Renhold l Transport og mottak byggavfall: Westco

Byggene, som er tegnet av Brandsberg Dahls Arkitekter og ført opp i delt entreprise, er leid ut til subseaselskapet Oceaneering. 60 bedrifter og 300 personer har vært med på prosjektet. Samlet kontraktssum er 650 millioner kroner eks mva. Byggingen startet i januar i 2013 og ble fullført i januar i år.
Kontorbygget (bygg A) er på 14.300 kvadratmeter og har fem etasjer. Det er kjeller under en tredjedel av bygget. Verkstedbygget (bygg B) er på 10.500 kvadratmeter, og har en etasje med gesimshøyde på 13 meter. Lager-, vare-
mottak- og parkeringsbygget (bygg C) er på 21.300 kvadratmeter.
– Kontorbygget har en etasje med verkstedlokaler, tre etasjer med cellekontorer (en fjerde skal innredes), møterom, kantine, atrium, auditorium og lobby med resepsjon. Det rommer 450 arbeidsplasser, sier prosjektleder Unn-Iren Salmelid i Seabrokers. Atriet rommer 150 sitteplasser og et eget auditoriumsbygg. Utenfor bygg A er det 30 biloppstillingsplasser for besøkende.

Verkstedbygget
I verkstedbygget skal Oceaneering lage og vedlikeholde undervanns-
utstyr som brukes i olje- og gassnæringen. Bygg B og C er tilrettelagt for hele produksjonslinjen for Remotely Operated Vehicle-bygging. Bygget har åtte haller med avanserte kraner og hydraulisk utstyr.
Det er installert totalt 14 traverskraner med opp til 40 tonn i samløft. Noen av hallene har egne betong romder utstyr kan testes under høyt trykk. I enden av bygget er det et testbasseng.
l lager-, varemottak- og parkeringsbygget er det et pallelager på 1.500 kvadratmeter som rommer 4.300 palleplasser. I parkeringsdelen er det 550 biloppstillingsplasser.
Bygg B og C henger sammen via en langsgående korridor, som igjen er forbundet med gangbru til bygg A. Med fokus på HMS og kundevennlighet er gangsone mellom byggene tilrettelagt kun for persontrafikk og lagt utenom soner med krav til verneutstyr samtidig som man har fullt innsyn til produksjonshallene.

Krevende statikk
Hovedbyggeleder Terje Rasmussen i Sweco forteller at statikk har vært et stort tema på grunn av kravene til jordskjelvsikkerhet og på grunn av store de lastene som er i byggene.
– Dekket i første etasje i bygg C ble ekstra forsterket slik at det kunne bære en kranbil på 180 tonn pluss vekten av betong-
elementene under byggeprosessen. Ifølge AS Betong var dette eksepsjonelt og ikke tidligere blitt utført i bedriftens 77 års historie. I tillegg ble dekket i første etasje i sin helhet dimensjonert for høye vektbelastninger over fullt utbygd kjeller. Det har vært krevende å koordinere tre hovedentrepriser på bygg. Fremdriften har likevel gått meget bra, sier Rasmussen.
Salmelid sier at den trange tomten stilte strenge krav til logistikk i prosjektet. Hun legger til at gode naboer har vært hjelpsomme.
– Det har også vært utfordrende at vi har prosjektert og bygget parallelt og at byggene har stor variasjon. Vi har likevel klart å reise byggene kjapt. Vi har hatt et godt samspill med leietaker, sier Salmelid.
Salgs- og kontraktsansvarlig Rolf Aarthun i Seabrokers sier at dette i praksis er det første kombinasjonsbygget Seabrokers har ført opp.
– Mye av bygget er skreddersøm, sier Aarthun. 


TEK10
Alle tre byggene er prosjektert og ført opp etter TEK10. All prosjektering har skjedd i BIM. Oppvarming skjer med radiatorer i tak, basert på fjernvarme. Kjøling skjer via ventilasjon. Beregnet energibruk (lokalt klima) per kvadratmeter per år er 91 kWh for bygg A, noe som er i energiklasse B. Alle byggene har balansert, behovsregulert ventilasjon med varmegjenvinning. Alle er også sprinklet. Solavskjerming skjer med automatisk styrte utvendige persienner, og belysning og temperatur styres med bevegelsessensorer. I kontorer og møterom er det måling av CO2-nivå.

Formet etter tomten
Sivilarkitekt Nadine Engberding og ingeniør Jostein Hølland i Brandsberg Dahls Arkitekter har hatt ansvar for å tegne Oceaneering House. Jostein Hølland sier at prosjektet har fått sin utforming på grunn av den lange og smale tomten.
– Det har vært utfordrende å få best mulig flyt fra varer kommer inn til ferdig produkt sendes ut, sier Hølland.
Bygg C (varemottak og lagerbygg) ligger langs adkomstvei og bygg B (verkstedbygg) parallelt innenfor dette.
– Dette grepet gjør flyten av varer og materialer enkel via en mellomsone for små trucker med tilkomst til alle åtte verkstedhallene og et elektroverksted som ligger i første etasje bygg A (kontorbygget). Mellombygget for bygg B og C er også et bindeledd oppover i etasjene for å komme til teknisk rom og undervisningsetasjer i bygg B, sier Hølland.
Han sier at det har vært viktig for Oceaneering å få til adkomst for kunder og gjester til verksteddelen for å kunne vise frem produkter og hvilke muligheter de har til rådighet. Dette er løst via gangbro fra andre etasje bygg A direkte til mellombygget og gangbane med vinduer langs alle verkstedhallene.
Bygg A er bygget som et overdekket atriumsbygg med enkel og dobbel korridor rundt med stor grad av cellekontor.
– Byggets avtrykk er dannet av infrastruktur rundt, og får form som et parallellogram. Atriet ligger i andre etasje og er knutepunkt og bindeledd for kontorbygget, men også tilkomst til industri- og lagerbyggene. Tanken er å ta i mot kunder i et åpent og trivelig miljø, men samtidig skjerme kontoretasjene for innsyn eller tilkomst, sier Hølland. 


45 km med peler
Tomten på Vestre Svanholmen er på 30 mål og har morenegrunn. Byggegropen til bygg A og C er spuntet og spunten står permanent. Alle tre byggene står på en kombinasjon av stålkjernepeler og betongpeler. Totalt er det satt ned 2.500 peler i med snittlengde på 18 meter. Det gjør at byggene tåler tunge laster og er jordskjelvsikre.

Bygg A
Kjelleren i bygg A er støpt vanntett. Bygget har bærende veggelementer av betong og hulldekker som etasjeskillere. Taket over atriet heller 11 grader og er delvis i glass. Taket over resten av byget er flatt, isolert og tekket. Betongveggene er kledd med aluminiumskassetter (alucobånd). Bygget har glassfasader ved hovedinngangen og i vestibylen. Det er teppeflis i kontoretasjene, fliser i fellesareal og trapper og parkett i atrium (kantine). I atriet er det perforerte lydabsorberende plater på veggene og i deler av himling. I kontoretasjene er det systemhimlinger og en kombinasjon av faste og fleksible vegger. Toalettkjernene er i plassbygd betong.
Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i taket. Vinduer og glassfasade har en U-verdi på 0,6. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen.
19 meter lange gangbruer i andre, tredje og fjerde etasje i atriet gir enkel samferdsel mellom ulike deler av bygget. Det ligger et trappe- og heishus på hver side av atriet. I hver etasje er det tre tekjøkken. Hele bygget har universell utforming.

Bygg B
Dette bygget har rektangulær form og bærende konstruksjon av stål. Taket er flatt og har overlys. Fasadene består av sandwichelementer av stål og isolasjon. Det er 25 cm isolasjon i taket og 15 cm i veggelementene. Gulvet er av betong med belegg av epoksy. To av hallene har to etasjer, de andre en etasje. Flere av hallene har rom-i-rom for kontorer og testrom. Perforerte stålplater i himlingen demper lyd. Bygg B er ført opp som rent tørt bygg og har universell tilgjengelighet.

Bygg C
Også dette bygget er rektangulært. Det har full kjeller som er støpt vanntett. Bærende konstruksjon består av betong-
elementer. Taket er øverste parkeringsdekke. Veggelementene er forblendet med aluminiumskassetter. Det er epoksybelegg på gulvene, i stor grad faste vegger og noen rom-i-rom løsninger.

Testbasseng
En rektangulær 10x15x8 m (bxhxd) betongstøpt tank for testing av subsea-utstyr er under bygging nord på tomten. Tanken ligger seks meter under bakken og to meter over og er støpt i vanntett betong. Det er et takoverbygg fra bygg B med tilgang til dobbel traverskran med 40 t samløft over tanken og tilhørende tekniske driftsbygninger for styring og kontroll av testingen. Det er vinduer i tanken over bakkenivå for innsyn for kunder og testpersonell.
I bygg A og C er det totalt 28.000 kvadratmeter hulldekk-
elementer og 16.220 kvadratmeter veggelementer og 261 søyler. Det største betongelementet veier 18,7 tonn. Elementene er kjørt til byggeplassen på cirka 900 billass.
I bygg B og C og første etasje i bygg A er det cirka 13 km rør. 4,8 km lysskinner og 1,1 km strømskinner.


Flere prosjekter