AHO-studenter vant internasjonal pris

AHO-studenter har vunnet den anerkjente konkurransen LIXIL International University Architectural Competition. Til høsten skal prosjektet deres "Inverted House" bygges i Hokkaido, Japan.

Arkitektstudentene Laura Cristea, Mari Nysveen Hellum, Stefan Hurrell og Niklas Lenander og veiledere Raphael Zuber, Thomas McQuillan og Neven Mikac Fuchs, har akkurat kommet hjem fra Tokyo, der de presenterte prosjektet foran juryen og åpent publikum.

De fire studentene har utformet et hus som stimulerer til positive opplevelser i tøffe omgivelser.

– Arkitekter vil vanligvis skape hus som beskytter mennesker fra elementene, som snø, vær og vind. Vi ønsket å gjøre det motsatte, vi ville gjøre det mulig å kjenne på disse omgivelsene på forskjellige måter. Derfor har vi tegnet et invertert hus, der veggene som vanligvis omgir oss danner et kryss som skaper fire ulike rom, hvorav tre av dem er ute. Huset er et instrument som utnytter det tøffe klimaet til å skape disse opplevelsene, sier studentene.

Temaet for den femte LIXIL International University Architectural Competition var “House for Enjoying the Harsh Cold - Next Generation Sustainable House in Taiki-Cho, Hokkaido". Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo slo Thailandske Chulalongkorn University og Franske Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Paris La Villette i finalen.

Den kjente arkitekten og juryleder, Kengo Kuma, lot seg imponere: – Naturlige fenomener som oppsamling av snø og spredningen av skygge har en tendens til å bli oversett av oss mennesker. Prosjektet tar disse fenomenene innover seg på en svært god måte. Selv om prosjektet er tegnet av studenter bærer det preg av en moden evne til å observere våre omgivelser.