På Kanten

Fra venstre: Daglig leder Morten Walthinsen, Intro Eiendom, daglig leder Yngve Johnsen, BME Johnsen og Rune Forbord, Intro Eiendom
Administrator

At På Kanten har en enestående beliggenhet er ingen overdrivelse. De to byggene står helt ytterst på Strandkanten, så tett på vannet at Tromsøysundet bokstavelig talt kiler husene på tærne.

Fakta

Sted: Tromsø
Prosjekttype: 51 leiligheter i to blokker
Boligareal: 3.700 kvm –
parkering: 1.700 kvm
Totale prosjektkostnader:
190 millioner kroner
Byggherre: Intro Eiendom
Totalentreprenør: BME Johnsen
Arkitekt: Voll Arkitekter
Tekniske entrepriser: Caverion
Rådgivere: RIB: P.O. Danielsen l RIGr.: Multiconsult
Underentreprenører/leverandører: Grunnarb.: Grav og Spreng l Stålkjerner: FAS l Con-Form råbygg: B&E Senteret l Taktekker: Svein Jentoft l Glassfasader: Nord Norsk Aluminium l Blikkenslager: Bertheussen Blikkenslager l Heis: Schindler l Garasjeport: Hørmann l Kjøkken/ bad/ garderober/ innredning: Nova l Vinduer/ dører: NorDan l Byggevarer: Byggmakker Tromsø / Neumann Bygg Tromsø l Parkett: Byggservice Nord l Malerarb.: Edvardsson l Flisarb.: Mur og Flis

Alle leilighetene har minst to sider. Det betyr at beboerne har 270 graders utsikt mot sjøen og det flotte land-
skapet.
– Grunntanken var å gi dem som flyttet fra enebolig til blokkleilighet litt av ene-
boligens kvaliteter med et fornuftig prisnivå. Leilighetene her er ikke dyrere enn andre boligprosjekter i Tromsø, selv om de har en høyere standard. Det som var viktig i starten var å ha en entreprenør som hadde bred erfaring med å jobbe «under vann», sier daglig leder Morten Walthinsen i Intro Eiendom AS, som er byggherre på prosjektet.
BME Johnsen AS har hatt flere lignende jobber tidligere og visste hva det dreide seg om.
– Å bygge parkeringskjeller under vann er en krevende prosess. I Tromsø har vi på det verst tenkelige tre meter mellom flo og fjære, og en utfordring når man jobber i vannkanten er at man ikke kan stenge vannet ute. Det må være folk som er villige til å jobbe døgnet rundt i perioder. Der har Yngve Johnsen gjort en fantastisk jobb. For oss som utbyggere er det alfa og omega å få en parkeringskjeller uten lekkasjer med saltvann, påpeker Walthinsen.

Dobbeltetting i alle skjøter
– Vi lot sjøen gå inn i kjelleren inntil vi fikk nok vekt av overliggende konstruksjoner til å hindre at vanntrykket ved flo sjø løftet hele konstruksjonen. Dette i forhold til kapasiteten til forankringen i grunnen via de av stålkjernepelene som var dimensjonert for å kunne ta strekk i den permanente fasen. Det er lagt inn dobbel tetting i alle skjøtene i veggene og mot bunnplata for å sikre vanntetting. Totalt er det boret ned 170 stålkjernepeler med de største dimensjonene under de største lastpunktene i bygget, forteller daglig leder Yngve Johnsen i BME Johnsen AS. 


Con-Form-bygg
– Fra parkeringskjeller er det et Con-Form-bygg med plattendekker som er påstøpt til 25 cm i alle etasjeskiller. Con-Form-vegger med yttersjikt er produsert på fabrikk og støpt mellom yttersjiktene etter montering. Gitterlaget, nærmest et fagverk i stål, holder det i rett avstand. Avstivingsvegger av Con-Form mot yttersidene er isolerte. Ellers er det heissjakten og trappekjernen som avstiver bygget. Elementene er levert og montert av Betong & Entreprenørsenteret i Kabelvåg, opplyser Johnsen.
Parkeringskjelleren ble senere utvidet med ca. 600 kvm på utsiden av blokkene. For å unngå dragere i den utvidede plasstøpte garasjedelen med litt mindre høyde å gå på, laget de et dekke med kun søyler og flat-dekke etterspent med spennkabler.

Lokale leverandører
– Det har vært viktig for oss å bruke lokale leverandører der vi kunne. Deriblant Tromsø-baserte Nova som leverer kjøkken og bad. En liten Lyngen-bedrift fra Nord-Lenangen produserte de prefabrikkerte veggelementene. Den ganske omfattende fasadeentreprisen i stål og glass er levert og montert av Nordnorsk Aluminium fra Tovika utenfor Harstad. Det er det eneste boligbygget vi kjenner til som i sin helhet er levert med glassfasade, sier Walthinsen.
– Dette er en kostbar fasade som ikke gjør at vi får noe mer betalt for leilighetene, men det vil komme kjøperne til gode i ettertid, både når det gjelder vedlikehold og prisstigning i annenhåndsmarkedet. Hvert glassfelt er fuget inn i sin egen aluminiumramme. Selve glasset er 6 mm herdet og lakkert på baksiden. Ved en evt. brekkasje vil glasset bli pulverisert, så løsningen kan ikke bli bedre, mener han.

Inntrukne balkonger
Alle balkongene ligger på ytterhjørnene av byggene, og alle beboerne ser sjøen fra sin balkong. I prinsippet er det fire leiligheter i hvert plan og to toppleiligheter. En fordel med de inntrukne balkongene er at de blir en forlengelse av leiligheten. Store skyvedører gir muligheten til å åpne stuerommet mot balkongene, og dermed kan man enkelt forlenge uterommet inn i stua. Et helt bevisst valg fra arkitekten var å legge to tette fargede felt nederst i balkongfrontene. Man skal ikke ligge på utstilling, men man skal samtidig kunne nyte utsikten fra stuen. Det er en veldig fin konsekvens av denne type balkonger, sier Rune Forbord i Intro Eiendom.
Walthinsen framhever flere beviste innovative løsninger, som et velutstyrt treningsrom, en utleieleilighet i første etasje, eller hotellrom om du vil, for leieboere som trenger ekstra sengeplasser. Denne enheten eies av beboerne og leies/ lånes etter en valgt modell. Et eget verksted/ hobbyrom leveres komplett utstyrt for modellbyggere, skipreparering eller reparasjoner av hva det måtte være, en liten erstatning til arbeidsbenken i eneboligen. Det er også gjort plass for et felles møterom for sameiets styremøter, eller en plass å se fotballkamp, samt eget kontor for formannen der FDV-dokumentasjon og tegninger blir arkivert.

Avansert kortnøkkelsystem
Byggene er utstyrt med avansert kortnøkkelsystem.
– Utfordringen med 51 leiligheter er at hvis man mister en sentralnøkkel koster det fort 2 - 300.000 kroner å skifte alle sylinderne. Dette kortsystemet koster selvfølgelig mer å etablere, men er billigere i drift. Vi tenkte ikke så mye på postkassene, men det hadde vært meningsløst med en liten postkassenøkkel, så vi endte opp med å bruke en del penger på kortnøkkel for postkassene også. Bodene har vanlige kodelåser, så beboerne er fortsatt nøkkelfrie, påpeker han. Fordelen er at ved tap av nøkkel, gjør man den bare utilgjengelig. Nye kort utsteder formann ved hjelp av egen PC og kortleser som er levert av utbygger. Formannen i sameiet bestemmer dermed hvordan tilgangen skal være på de forskjellige dørene, forteller Walthinsen og legger til at På Kanten er et gjennomført prosjekt med mange gode detaljer.
– Vi bygget tidlig ferdig en leilighet der vi satte en standard på hvordan vi ville ha det. Det er også et prosjekt med lite feil og meget få reklamasjoner. Vi som utbyggere er stolte av å ha bygget dette prosjektet, avslutter han.


Flere prosjekter