Klart for katastrofeøvelse i Oslo

28. og 29. april går øvelse HarbourEx15 av stabelen i Sydhavna-området i Oslo. Dette er en av de største sivile øvelsene som er gjennomført i Norge.

Scenarioene i øvelsen omfatter blant annet en brann i tankanlegg på Sjursøya, masseevakuering av beboere i området og en skipskollisjon.
–Dette er scenarioer med lav sannsynlighet, men for å bidra til økt beredskap er det viktig at vi øver med utgangspunkt i de mest alvorlige scenarioene, forteller prosjektleder Hilde Bøhn i DSB.

–Øvelsen er en oppfølging av Sydhavnarapporten som også danner grunnlaget for valg av scenario og øvingssted. DSBs utredning viser et komplekst og sammensatt bilde av risikofaktorer, og Sydhavna er et område med mange ulike aktører og aktiviteter lokalisert på et lite geografisk område. Det var derfor naturlig for oss å velge Sydhavna som øvingssted denne gangen, sier Hilde Bøhn.

HarbourEx15 er en del av EUs øvingsprogram, og vil i tillegg til et 30-talls nasjonale beredskapsaktører involvere bistand fra internasjonale redningsressurser.

–Planlegging og gjennomføring av en stor øvelse som HarbourEx15 bidrar til at etater blir bedre kjent med hverandres roller og ansvar i kriser, planverk blir samordnet og informasjonskanaler og varslingsrutiner blir gått opp. Et godt samvirke er nøkkelen til suksess når tid er kritisk og mange aktører samhandler om håndtering av en ulykke, sier prosjektleder Hilde Bøhn.

Det vil bli synlig røyk i store deler av byen tirsdag 28. april, fra morgenen av. I tillegg vil det være en rekke utrykningskjøretøy gjennom byen, begge dagene.