Solvik bo- og behandlingssenter

Et trangt senter med en opptil 50 år gammel bygningskropp har blitt erstattet med et moderne og lunt bygg etter en omfattende rehab- og nybyggingsperiode.

Fakta

Sted: Bærum
Prosjekttype:
Bo- og behandlingssenter
Entreprisekostnad:
183.855.074 kroner
Bruttoareal: 10.500 kvm.
Byggherre:
Bærum kommune Eiendom
Byggherreombud: Pabas
Totalentreprenør: HENT
Arkitekt: Bølgeblikk Arkitekter
Landskapsarkitekt: Landskapsarkitekt MNLA Nils Skaarer
Rådgivere: RIB/RIGeo: Norconsult l RIAku: Sweco Norge l RIBr: Teknoconsult l RIV: Norrman l RIE: JFH Consult
Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Gupex l Sanitær: Energitec l Brønnboring: Østlandet Brønn og Energiboring l Elektro: Gulbrandsen & Olimb l Graving: Kaare Mortensen l Sprengning: Sandefjord Sprengningsservice l Spunt og pel: Holt Risa l Betong: Zucotec l Prefab: Contiga l Utstikking: Solli & Hoff Oppmåling l Takheis: Handicare l Heis: Heisplan l Solavskjerming: Lunex l Kjøkken, fryse- og kjølerom: Norrøna l Badekabiner: Parmarine l Tømmer (rehab): Nor Construction l Taktek-king: Loggia Tak l Mur og flis: Styrken og Gudbrandsen l Branntetting: Brann og sikkerhetsforum l Vinduer: NorDan l Tømmer (nybygg): Ergane l Stål: BT Stål l Maler: LG MAL l Blikk: Franke Onsrud Blikkenslageri l Gulvstøp: Gauksås Gulvstøp l Epoxy: Norsk Epoxy l Gulvlegger: ATG l Lås og beslag: Lås & Sikring l Smedarbeider: Jotne Ankers l Dører: Jeld-Wen l Ståldører: Trygve Eliassen l Systemvegger: SSC-Joinex l Glass og alu: Umbra Produkter l Himling: Oslo Bygginnredning

20. april begynte de første beboerne å flytte inn i nye Solvik bo- og behandlings-
senter.
Senteret består hovedsakelig av et moderne nybygg, men har også en rehabilitert fløy fra det gamle senteret på omtrent 2.800 kvadratmeter.
Den eldste delen av det gamle bygget stammet fra 1960-tallet, og var preget av trange rom og lite hensikts-
messig utforming. Kun den nyeste delen av den opprinnelige bygnings-
kroppen er bevart, med ombygde beboerrom, nytt teknisk utstyr og rehabiliterte innvendige overflater.
– Denne bygningsmassen hadde kvaliteter som man kunne utvikle videre, og dermed holde prosjektkostnaden nede, forklarer utbyggingssjef i Bærum kommune, Christian Falkenaas. 


Nye planer
Rivning av gamle Solvik bo- og behandlingssenter startet 13. februar 2013, med overlevering satt til april 2015. Totalentreprenør HENT måtte strekke seg langt for å holde seg innenfor tidsfristen på grunn av vanskelige og uforutsette grunnforhold under det nye senteret.
– Vi har egentlig hatt veldig greie grunnforhold på mesteparten av prosjektet, og bygget er delvis fundamentert rett til fjell. Men så går det også et gammelt elvefar gjennom her, så vi har blåleire på den ene siden. Her var også grunnvannet høyere enn hva vi hadde fått forespeilet, så vi hadde vært nødt til å pumpe ut mye vann for å få til den planlagte kjellerdybden. Da hadde vi risikert store setningsskader på nabohusene, så vi måtte legge om planene og søke om ny rammeavtale mens vi var midt oppe i graving og sprengning, forteller prosjektleder i HENT, Anders Bull.
Prosjektlederen vedgår at dette tidlig skapte en del forsinkelser for prosjektet, men at HENT har gjort de nødvendige grepene for å hale prosjektet i land innenfor den avtalte tiden.
– Vi har samkjørt aktivitetene på en god måte, og brukt Lean con-struction. Hele prosjektet er også gjennomført i BIM, og jeg tror til og med såpedispenserne i enkelte tilfeller har blitt prosjektert i 3D-modellen, forteller Bull.

Passivstandard
Siden entreprenøren ikke kunne grave kjelleren så dypt som de opprinnelige planene tilsa, har man vært nødt til å senke takhøyde i deler av bygget, og heller tatt avfallshåndtering og varelevering ut av parkeringskjelleren. Et snøsmeltingsanlegg og et gjerde i granitt og tre skal sikre tilgang hele året og avskjerming for de nærmeste naboene.
– I den delen av prosjektet som er rehabilitert, har himlingshøyden til tider vært utfordrende. Kravene til ventilasjon i TEK10 har gjort at himlingen har måttet senkes for å få plass til ventilasjonskanaler, men vi har opprettet mange vertikale kanaler, og gjort de horisontale kanalene kortere for å kunne beholde så høye himlinger som mulig, forteller Bull.
Senteret er bygget til energiklasse B, med en energibruk på 147 kilowattimer per kvadratmeter per år, og en brønnpark på 40 fjernvarmebrønner. Målt lekkasjetall i bygget er på 0,6 og befinner seg på passivhusnivå.

Lunt fasadeuttrykk
Selve nybygget er konstruert på en bunnplate i betong, med et rammeverk i stål og prefab. Klimaveggene er kledd i teglstein- og Kebony-fasader. I alt har Solvik bo- og behandlingssenter 1.170 kvadratmeter Kebony-kledning på fasadene.
– Fasadematerialet ble valgt ut med tanke på vedlikeholdskostnader og uttrykk. Fasadeuttrykket ble endret underveis for å dempe institusjonspreget, forteller Christian Falkenaas.
Senteret er blant annet et beredskapshjem, og er dermed konstruert med høyt sikkerhetsnivå, med brannvegger med vindussprinkler og aggregat for nødstrøm.
– Det er gjort mange grep med tanke på plassering av skillevegger og forhindring av brannsmitte i tilfelle brann i senteret, sier Anders Bull.
I tillegg til flere store og lyse fellesarealer inne i senteret, kan beboerne også benytte seg av en romslig terrasse i andre etasje og et stort uteområde med paviljong, blomsterkasser og 2.900 kvadratmeter gressplen brutt opp av jevne, asfalterte gangstier.
Utomhusarbeidene var i gang like etter de første beboerne var på plass, og skal være fullført innen 17. mai.


Flere prosjekter