Askjems bobilhotell

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Med Askjems Camping-Center som byggherre har Cosmic Bygg ferdigstilt et helårs parkeringsanlegg for bobiler utenfor Tønsberg. Akkurat dette konseptet er muligens det første i sitt slag i Europa.

Fakta

Sted: Sem, Tønsberg
Prosjekttype: Lagerbygg
BTA: 9.200 kvm
Byggherre: Ås Næring AS (Askjems Camping-Center AS)
Totalentreprenør: Cosmic Bygg
Kontraktssum eks mva:
28 millioner kroner
Arkitekt i forprosjekt: Re Arkitektur
Byggherreombud:
Vestfold Eiendom
Rådgivere: RIG: Grunnteknikk l RIBR: ÅF Infrastruktur l Brannalarm:
Prosjekt & Enøk Partner
Underentreprenører/leverandører: Gravearbeider: Joakim Johansen l Betongarbeider: Per Åsly l Prefab betongelementer: Loe Betong l Stål: Uni-Stål l Peling: Seierstad Pele-
maskiner l Himling: Bygginnredning l Sandwichelementer, sinusplater og beslag: Ruuki Norge l Montasje av stål og Sandwichelementer: Rolf. H. Andersen l Brannisolering: Mur- og Brannsikring l Taktekking: Protan Tak l Porter: Port-Service Øst l Aluminiumsfasader: Umbra l Tredører innv.: Carlsen Fritzøe l Lås og beslag: Nokas Brannsikring l Elektro: Elektro 1 Tønsberg l Rør: Imtech Rør l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Malerarbeid: Bjørvik Malerservice

Forbipasserende på E18 registrerer at en ny hall troner på et tidligere jorde i Sem, noen kilometer utenfor Tønsberg. Det kan se ut som et hvilket som helst lagerbygg, men her vil innholdet være nokså spesielt. Den skal bli et fremtidig parkeringshus for noen hundre bobiler.
– Det er mange - også vi - som har tilbudt permanent vinterlagring av bobiler fra november til ut i april. Men konseptet at du kan kjøre ut og inn hele året og hele døgnet er helt ny. Det tilbudet kan vi ikke se noen andre noensinne har lansert, sier daglig leder i Askjems Camping-Center, Odd Askjem. 


Oppdaget et behov
Askjems Camping-Center er en av Norges største forhandlere av camping-
vogner og bobiler, og har vært i bransjen siden 1969.
– Vi foretok en markeds-
undersøkelse der vi spurte en kundegruppe hvorfor de ikke hadde bobil. Flere svarte at de ikke hadde parkerings-
muligheter der de bodde, eller at de ikke hadde et sted å sette den om vinteren. «Dersom vi kunne tilbudt dere plass, hadde det da vært interessant, da», spurte vi. Da de bekreftende svarene kom, skjønte vi at det var et behov vi kunne fylle, sier Askjem.
Da en nabotomt på 27 mål ble lagt ut for salg slo Askjem til. Idéen skulle virkeliggjøres. Askjem har også Norges største innendørs utstillingshall på hele 6.700 kvm med plass til 150 enheter. Den ble bygget i 2007 av Cosmic Bygg, som ble forespurt om å bygge også den fremtidige hallen.

Blåleire og morene
– Hallen er på 9.200 kvm, fordelt på to etasjer med en kjørerampe opp til andre nivå langs sørsiden av bygget. Vi visste at grunnforholdene var uforutsigbare, her måtte vi ned med betongpeler gjennom leirelaget ned til 52 meter på det dypeste før vi traff morene, forteller daglig leder Bjørn Vidar Eriksen i Cosmic Bygg.
Cosmic Bygg hadde fysisk oppstart i begynnelsen av august 2014. Bærekonstruksjonen er prefabrikerte betongelementer fra fundamentnivå. Fra de planlagte hulldekkene med flere søyler, ble dette endret til DT-elementer lagt oppå søyler og bjelker, som er stabilisert med sammensveiste DT-elementer og vindkryss i stål. Veggene er sandwichelementer, med strategisk plasserte sinusplater enkelte steder for å bryte opp volumet.
Askjem forteller at mange fra den største kundegruppen, 55 pluss, har flyttet fra enebolig, til boligbyggelag og leiligheter. Der opplever de at det ikke er like lett å parkere bobilen.
– Vi har løst et problem for dem, og har sikkert solgt 15 bobiler bare på grunn av det nye konseptet. Det var mer enn det vi drømte om til å begynne med. Vi har nå avtaler med kunder som bor i leilighetskomplekser så langt unna som på Fornebu. Nå kan de komme hit med egen bil, laste inn i bobilen og dra på tur. Mens bilen står trygt plassert på inngjerdet og overvåket parkeringsplass. Genialt, ikke sant?

Overvåket
Hele tomta er inngjerdet med to låste porter. Hver kunde kan via en app låse opp porter og dører og kjøre ut og inn hele døgnet. Portene låser seg automatisk etter 30 sekunder. Det er installert 14 overvåkningskameraer, også infrarøde som er plassert inne.
– Bygget er fullsprinklet. Her er det eksosutlufting og med fem varmepumper garanterer vi minst 6-7 plussgrader også om vinteren. Det betyr at ingen kunder trenger å tømme tankene før de setter fra seg bobilen her hos oss. Også kjørerampen opp til andre etasje har nedlagte varmekabler dersom det er is på selve rampen, sier Askjem entusiastisk.
– Dette er en type jobb som vi er svært komfortable med. Hvis man tar kontraktsummen vår på 28 millioner kroner og deler på arealet, så får man en kvadratmeterpris på noe over tre tusen kroner inkludert det utvendige arbeidet. Det er et stort og enkelt bygg, men svært effektivt for formålet, og prisen er overkommelig i dagens marked, sier Eriksen.
– Både prosessen i forkant og selve byggeprosessen har vært uproblematisk. De få uavklarte detaljene vi har hatt, har blitt løst på en grei måte. Det er jo ikke uten grunn at vi benytter samme firma to ganger, sier Askjem.


Flere prosjekter