Tangen Næringsbygg

Oljeserviceselskapet Aibel og Tangen Næringsbygg har ført opp et nytt næringsbygg i Stjørdal.

Fakta

Sted: Stjørdal
Prosjekttype: Kontorbygg
Entreprisekostnad:
Ca 130 millioner kroner
Bruttoareal: Ca 9.000 kvm
Byggherre: Tangen Næringsbygg
Totalentreprenør: HENT
Arkitekt og landskapsarkitekt: Per Knudsen Arkitektkontor
Rådgivere: RIB: COWI l RIGeo: Multiconsult l RIBr, lyd, radon, energi: Teknoconsult l RIVA: Norconsult l Bunnledninger: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Grunn og utomhus: Lian Maskin l Rørlegger: GK Rør l Elektro: NTE l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l
Prefab og stål: Spenncon l Taktekker: Trondheim Tak l Solskjerming:
Solskjermingsgruppen l Vinduer: Nordan l Glass/aluminium: H-Glass l Branntetting: Kaefer l Stål: Skanska Stål l Sandwichelementer/ stålplatetak: Profilbygg l Betongsaging/kjerneboring: Betongsager 1 l Tynnavretting: Rakon l Beslag: Hoist Energy l Personsperrer: Gunnebo Nordic l Termografi: Omega Termografering l Mur/ Flis: Bugge l Himlinger og systemvegger: Modulvegger l Lås: Beslag Consult l Kjøkken: HTH l Dører: RH Prosjekt l Rekkverk: Lonbakken l Skilt: Plenum l Stillas/ heis: Ramirent

Stjørdal har sammen med Kristiansund og Trondheim i løpet av de siste 20 årene utviklet seg til å bli Midt-
Norges ledende oljebyer.
For Stjørdals vedkommende har det betydd mye at Statoil-kontoret i kommunen har tiltrukket seg selskaper innen oljenæringen som fluepapir.
I 2003 stod første del av Tangen Næringsbygg på 5.000 kvadratmeter ferdig. Der holder i dag Kongsberggruppen og hovedkontoret for Helse Midt til. Den økte oljeaktiviteten de siste årene, ikke minst utenfor Midt-Norge, førte til økt virksomhet også i Stjørdal, og med det også behovet for mer kontorplass.
Tangen Næringsbygg eies av lokale investorer og Stjørdal kommune med 46 prosent eierandel som største eier. De hadde lenge ønsket å utvide sitt eksisterende bygg. OBOS Basale, som er forvalter for Tangen Næringsbygg, var engasjert for å ta seg av utvikling og utleie.
Sommeren 2013 var avtalen med Aibel klar. De ville ha cirka 6.000 kvadratmeter med kontor og innvendige parkeringsarealer av et planlagt nybygg på 9.000 kvadratmeter. Dermed kunne byggingen starte. Etter anbudsrunden satt entreprenørselskapet HENT igjen med gevinsten. Kontraktsummen var på 126,5 millioner kroner for et bygg i fire etasjer pluss underetasje med parkering fordelt på to separate blokker, og med et atrium som skille. Alt tidlig på høsten 2013 var det klart for byggestart.

Gammelt og nytt
Nybygget er koblet sammen med det gamle bygget med et felles inngangsparti og glassgård. Det fører inn til en felles foajé for de to byggene, og en felles kantine som ligger i gamelbygget, men som er en del av nybygget.
– Å koble sammen nye og eksisterende bygg, er alltid en bygningsmessig utfordring, men denne prosessen gikk greit i dette tilfellet, sier prosjektleder hos HENT, Tore Kvalen, til Byggeindustrien.
I underetasjen er det parkeringsplass for 75 biler. I tillegg blir det tilrettelagt for en stor utendørs parkeringsplass.
De to fløyene er i stor grad helt like med en rekke møterom for Aibel i første etasje i tillegg til resepsjon. Møterommene har alle fått navn etter olje- og gassfelt utenfor Midt-Norge. I de tre neste etasjene er det kontorer. På toppen finnes alt teknisk utstyr som to varmepumper, ventilasjonsutstyr, og det som kreves av tekniske innretninger for å holde et så stort bygg i drift.

Strenge sikkerhetskrav
Aibel har vært en viktig premissleverandør for nybygget. Arbeidsplassene er i stor grad kontorlandskap, men med noen få enkeltkontorer i hver etasje. Viseadministrerende direktør Rune Mikaelsen i OBOS Basale opplyser at det er lagt spesielt stor vekt på møterommene som har betydelige innslag av avansert, teknisk utstyr.
– Det gjør det mulig for de ansatte å kommunisere med egne ansatte, enten de er på Aibels avdelinger andre steder i landet, eller de er ute på offshoreoppdrag, sier Mikaelsen.
– Aibel hadde en egen kravspesifikasjon til bygget, supplerer prosjektleder Tore Kvalen i HENT.
– Ikke minst gikk dette på ulike former for sikkerhetstiltak, noe som har hatt direkte innvirkning for oppbygning av konstruksjoner og valg av tekniske løsninger, sier han.

Byggeprosessen
Grunnarbeidene var av den enklere typen i dette tilfelle ettersom grunnen bestod nesten utelukkende av sand. Byggegropen som ble gravd ut, var to-tre meter dyp. Alle gulv og vegger i kjeller er plasstøpt betong. Resten av råbygget består av prefabrikkert betong, levert av Spenncon. Klimavegg er en plassbygd trekonstruksjon, med en royalimpregnert trefasade. Inne i bygget er det i stor utstrekning benyttet systemløsninger levert av firmaet Modulvegger i korridorer, og som skillevegger mellom kontorene.
Stjørdal kommune setter som krav til nye næringsbygg at de skal tilkobles fjernvarmenettet fra Stjørdal Fjernvarme der Statkraft er største eier. I tillegg er det to store varmepumper plassert i femte etasje. Bygget er bygd etter kravene i energiklasse B.

Arbeidet
HENT har selv tatt seg av alt tømrer- og betongarbeid og hadde på det meste 30 personer i arbeid. NTE har hatt kontrakten på alle elektriske installasjoner, mens Teknisk Ventilasjon i Trondheim har tatt seg av ventilasjons-oppdraget, og GK Rør har hatt rørleggeroppdraget. På det meste var det nærmere 80 personer i aktivitet i bygget som ble overlevert like før jul i fjor, få uker før den fristen som var satt for ferdigstillelse. Nå gjenstår det bare opparbeidelse av parkeringsplasser utendørs og planering av utearealer.
Arkitekt for bygget har vært det kjente Per Knudsen Arkitektkontor i Trondheim.
– Vi er godt fornøyde med bygget og det gode samarbeidet med entreprenøren. Det har blitt et nybygg med høy arkitektonisk kvalitet, og vi er spesielt godt fornøyd med utførelsen av fasaden og lysgården, sier arkitekt Eivind Bjørbekk til Byggeindustrien.


Flere prosjekter