Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Høyre vil ha kraftsatsing på yrkesfag

Yrkesfagene må bli mer praktisk rettet og ha tettere samarbeid med bedrifter og institusjoner, mener Høyre. De vil også øke lærlingtilskuddet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varslet i fjor at regjeringen er i gang med et yrkesfagløft. Men tolv fylkeslag samt Unge Høyre mener arbeidet går for tregt og ønsket en rekke endringer. Fredag kveld fikk de støtte fra landsmøtet.

Undervisningen må bli mer praktisk rettet, og skolene bør utarbeide samarbeidskontrakter med bedrifter og institusjoner, mener Høyre. Slik skal elever sikres relevant praksis også de første to årene av utdanningen. Kommuner og fylkeskommuner skal ta større ansvar for å fremskaffe lærlingplasser.

Høyre mener man i større grad må inkludere næringslivet i skolen slik at elevene får et best mulig innblikk i hvordan yrket man utdanner seg til faktisk er.

Derfor bør elevene få større muligheter for utplassering i relevante og lokale bedrifter og offentlig virksomheter. Dessuten bør statlige virksomheter kartlegges for potensial for å ta inn lærlinger, mener Høyre.

Mest debatt vakte forslaget om å tilby forserte løp på yrkesfag slik at elever som ønsker fagbrev raskere skulle kunne komme ut i arbeidslivet. I debatten mente flere at en slik ordning var for risikabel fordi så mange elever i slike hurtigløp stryker og at det kan bli en frafallsfelle. Forslaget endte med å bli strøket.

Finansieringsordningen bør også endres, mener høyredelegatene. Unge Høyre har vært opptatt av at lærlingtilskuddet som bedriftene får ved å ta inn lærlinger, skal tilsvare kostnaden av en skoleplass. De fikk landsmøtene med seg på at lærlingtilskuddene gradvis skal økes til samme nivå. (©NTB)