Regjeringen vil ruste opp Forsvaret i nord

Regjeringen foreslår forsvarsinvesteringer for flere milliarder, blant annet en satsing på å styrke Hærens kampkraft.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vil nå sette i gang tre nye materiellprosjekter og tre nye eiendoms-, bygg- og anleggsprosjekter.

For å styrke Hærens kampkraft fremmet regjeringen i statsråd fredag forslag om å modernisere stridsvogn Leopard 2 og anskaffe kampluftvern til Brigade Nord. Til sammen koster investeringene 3,6 milliarder kroner.

– Dette vil ytterligere øke Forsvarets operative evne, sier Søreide.

Innføringen av kampluftvern vil skje gjennom etableringen av et kampluftvernbatteri, som vil inngå i artilleribataljonen i Brigade Nord, opplyser Forsvarsdepartementet. Foreslått kostnadsramme er på 900 millioner kroner.

Ifølge regjeringen støtter forslagene opp om prioriteringer og forsvarsstruktur i langtidsplanen.

Regjeringen foreslår samtidig å fortsette utbyggingen av Ørlandet som Forsvarets hovedbase for kampfly, konkret gjennom å etablere et vedlikeholdsbygg. Hensikten er å gjøre basen klar for å ta imot de nye F 35-flyene i løpet av 2017.

Regjeringen foreslår også tiltak for å sørge for at ubåter av Ula-klassen forblir operative til de blir erstattet. I tillegg foreslås arbeidet med å etablere en ny brannstasjon på Bardufoss flystasjon videreført.