Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på toppmøtet om verdensledende fagmiljøer 23. februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Utålmodighet om yrkesfag i Høyre

En rekke fylkeslag i Høyre ber kunnskapsministeren gjøre langt mer for yrkesfag enn det som så langt har kommet gjennom regjeringens yrkesfagløft.

Yrkesfag seiler opp som et av de viktigste temaene under Høyres landsmøte til helgen. Så mange som tolv fylkeslag, samt Unge Høyre, har levert inn omfattende resolusjonsforslag om hva regjeringen må gjøre for å løfte yrkesfagene.

Alle peker på den urovekkende utviklingen for yrkesfag med stort frafall og lav status, samtidig som en rekke rapporter har slått fast at Norge vil få manko på fagarbeidere i årene fremover.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varslet i fjor at regjeringen er i gang med et yrkesfagløft. Beskjeden fra fylkeslagene nå er at arbeidet må intensiveres.

– Isaksen har satt i gang mye bra. Nå kommer en bekreftelse fra organisasjonen om at her er det bare å hive på enda mer køl, sier fylkesleder i Vestfold Høyre, Alf Johan Svele.

– Vi i Unge Høyre synes kunnskapsministeren bør gjøre enda mer. Jeg synes det er viktig å bruke landsmøtet til å sende noen klare bestillinger som forplikter til videre innsats og vi håper landsmøtet slutter seg til det, sier Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Kristian Tonning Riise sier Unge Høyre er særlig opptatt av at lærlingtilskuddet som bedriftene får ved å ta inn lærlinger, skal tilsvare kostnaden av en skoleplass.

– En skoleplass koster staten rundt 140.000 kroner per elev. Skal vi få lærlingtilskuddet opp på det nivået gjenstår det cirka 20.000 kroner per lærling. Hvis vi får landsmøtet med på det, vil det være en betydelig satsing, sier Tonning Riise.

Unge Høyre mener også flere andre tiltak er nødvendig for yrkesfagene.

– Vi må heve kvaliteten på yrkesutdanningene, gjøre de mer praktisk orientert og samarbeide tettere med næringslivet for å gjøre opplæringen mer relevant for bedriftene, sier Tonning Riise.

– Mange er opptatt av at teorien har blitt for atskilt fra det praktiske, og at undervisningen har blitt for teoretisk, sier Svele.

Han sier han håper landsmøtet vil forplikte regjeringen.

– Det vil gi en klar marsjordre til ministeren om å fortsette på det sporet han har begynt på, og om mulig gjøre enda mer, sier Svele.

Statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet sier i en skriftlig kommentar at yrkesfagløftet er godt i gang og viser til at lærlingtilskuddet er økt og at det er gitt stimuleringsmidler til flere lærebedrifter.

– Satsingen vil være et prioritet område for regjeringen også fremover, skriver Jordahl.