<p>Arbeiderne jobber usikret 8-10 meter over bakken. Nå legger arbeidsgiveren seg flat. Foto: Privat</p>Foto: PrivatFoto: Privat

Her sikrer de pipa uten å sikre seg selv

Skorsteins-entreprenør legger seg flat etter sikkerhetsblemme, mens byggherren selv ikke var klar over sitt HMS-ansvar.

Helt usikret jobber de fire arbeiderne fra Feiermester Solbakken & Co AS med å rehabilitere pipen på Oslos beste vestkant.

Det var en Byggeindustrien-leser som varslet om det farlige arbeidet på taket av Uranienborg terrasse 20.

– Vi har hatt sikringsutstyr på plassen, men her har dessverre gutta valgt å ikke bruke det vi hadde tilgjengelig, sier daglig leder Kjell Solbakken i Feiermester Solbakken & Co AS til Byggeindustrien.

Solbakken har selv jobbet i brann- og redningsetaten og har over 30 års erfaring fra takarbeid. Selskapet hans har spesialisert seg på å brannsikre og rehabilitere piper på bygg.

– Jeg må innrømme at jeg selv har tenkt sånn som det gutta gjorde i går, og var også selv på stedet i løpet av dagen. Det var fint vær, ikke et bratt tak, og da er det fort gjort å ta en snarvei. Men det er en glipp, og det skal naturligvis ikke forekomme, legger han til.

Investerer i nytt utstyr

Feiermester Solbakken & Co har både vester, tau og snelle, men mangler en fallbrems.

– Det kommer vi til å investere i umiddelbart, sier Solbakken og legger til at de er en storforbruker av lifter for å ivareta arbeidernes sikkerhet.

– Bare i mai måned i fjor leide vi lift i Oslo for 100.000 kroner. Stort sett bruker vi lift når vi jobber i byen, men i Uranienborg Terrasse så var det såpass trangt at vi ikke  fikk plass til støttebein, sier han.

Overrasket byggherre

Det er sameiet i Uranienborg Terrasse 20 som er byggherre. Henrik Nicolay Kiil er en av de fem seksjonseierne på adressen og uttaler seg på vegne av sameiet.

– Vi har leid inn et seriøst firma med gode referanser, så dette kom overraskende på oss. Alle i sameiet drar på jobb rundt klokken 0700 om morgenen, og hva som skjer der i løpet av dagen, er det vanskelig for oss å ha kontroll på, sier Kiil til Byggeindustrien.

Forundret over HMS-ansvar

Ifølge byggeherreforskriften har byggeherre ansvaret og skal sørge for å sikre at sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- eller anleggsplassen blir ivaretatt.

Kiil er forundret over byggeherre-ansvaret, så lenge de har forvisset seg at de har leid inn en seriøs aktør.

– Vi er ikke en profesjonell oppdragsgiver, og har ikke mye erfaring med dette. Vi trodde at alt var i orden så lenge vi har gjort god research på selskapet, forvisset oss om at de betaler moms og hentet inn referanser fra andre prosjekter. Når vi leier inn en seriøs aktør, forventer vi at det er i orden, sier Kiil.