Viktig anerkjennelse av landskapsarkitektene

Det er opp gjennom årene bygget opp en rekke flotte parker og uterom rundt om i landet, men av alt som blir realisert i næringen blir fort disse skaperverkene som skjer i et unikt samarbeid mellom naturen selv og landskapsarkitektene for lite verdsatt.

Det er det selvsagt ikke noen grunn til. Dette er flotte og viktige parker og anlegg som allmenheten har store glede og nytte av. Det er derfor positivt at Norske Landskapsarkitekters forening (NLA) har opprettet en ny pris for landskapsarkitekturprosjekter. Dette vil kunne være med å fremme interessen for både fagene og prosjektene som blir realisert rundt om i landet. Prisen ble nylig delt ut for første gang, og tidenes første utmerkelse gikk til Link landskap for deres arbeid med Grorudparken. I følge NLA mottok juryen rundt 50 forslag på prosjekter til prisen, så det mangler helt klart ikke på gode kandidater.

Nettopp Grorudparken i Oslo er også en verdig vinner. Dette omfattende prosjektet har pågått gjennom flere år og gitt innbyggerne i nærheten et flott rekreasjonsområde som helt klart er med på å løfte inntrykket av hele området. Denne parken er anlagt langs Alna på strekningen fra Grorud senter til Hølaløkka. Anlegget ble til som en del av Groruddalssatningen i et samarbeid mellom Vann- og avløpsetaten, Bymiljøetaten, Plan- og bygningsetaten, Byantikvaren og Bydel Grorud. Prosjektet har gitt Oslos befolkning et sammenhengende tur- og opplevelsesområde fra Lillomarka, via Grorudparken til Leirfossen og Hølaløkka.

Også andre prosjekter i oslområdet har fått mye skryt, og mange fremhever for eksempel arbeidet som er gjort med å bygge Nansenparken på Fornebu. Dette er langt fra den eneste store satsningen av dette kaliber i landet. Vi finner også mange andre flotte og viktige prosjekter som er realisert de senere årene.

Dette er arbeider som er med på å berike nærområdene hvor de er plassert og er i sterk grad med å skape en ny identitet for lokalmiljøet. Dette er et viktig aspekt med det å bygge opp nye bolig- og næringsområder, og ikke minst kan det være med på å løfte det som kan fremstå som nedslitte og lite inspirerende steder. Derfor håper vi også de som arbeider med denne typen anlegg får den kreditt de fortjener for det viktige som arbeidet som gjennomføres.