– Vi ser at det først og fremst ikke er lønn som er det viktigste i våre samtaler med kandidater – det er typer oppgaver og prosjekter som de kan bli en del av som veier tyngst, sier rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska Norge. (Foto: Christopher Griffiths)

Strøm av søkere til bygg og anlegg fra oljenæringen

En lavere aktivitet innen olje og gass gjør at mange nå velger å se til byggenæringen. Skanska Norge melder om en strøm av søkere fra oljenæringen - og opplever helt andre søkertall enn de har sett tidligere.

Ulike deler av byggenæringen har over lengre tid hatt behov for flere ingeniører. Nå ser det ut til at mange som tidligere har jobbet i eller søkt mot oljenæringen heller ser mot en mer forutsigbar fremtid innen bygg og anlegg. Et av selskapene som har merket dette i sitt rekrutteringsarbeid er Skanska Norge.
– Vi ser at mange av de samme kandidatene som søkte til stillinger i oljeservicebransjen nå ser mot byggenæringen og Skanska. Vi ser også at ledere på øverste nivå gjør det samme, sier rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska Norge til Byggeindustrien.

Skifte fra nyttår
Han forteller at det er spesielt fra nyttår man har sett et klart trendskifte i antall søkere, hvilke kvalifikasjoner søkerne har og hvilken erfaring de har med seg.
– Vi får inn søkere med både kort og lang ansiennitet – og veldig mange med meget gode erfaringer som kan komme til god nytte innen bygg og anlegg, legger han til.
Scheen er selv en av de som kommer fra oljeservicenæringen.
– Jeg jobbet tidligere med rekruttering i Aker og hadde det veldig bra der. Men når denne muligheten åpnet seg kunne jeg ikke si nei til en slik utfordring, sier han.

Enorm søkerøkning
Det var Dagens Næringsliv som først skrev om den kraftige økningen av søkere fra olje og gass inn mot bygg og anlegg. Her sammenlignes blant annet tre ulike stillinger som alle ble lyst ut med tre års mellomrom i entreprenørselskapet. Byggeindustrien har fått tilgang til bakgrunnstallene fra Skanska.
En stilling som seniorrådgiver innen strategi og forretningsutvikling ble lyst ut i første kvartal 2012 og samme stilling ble også lyst ut i første kvartal 2015 - økningen i antall søkere var på 80 prosent.
En stilling som direktør prosjektstyring ble lyst ut i første kvartal 2012, tredje kvartal 2013 og første kvartal 2015. Økningen i antall søknader fra 2012 til 2013 var på 800 prosent og økning i antall søknader fra 2013 til 2015 er på 1.300 prosent. For en stilling som direktør HMS og kvalitet som ble lyst ut i første kvartal 2012 og første kvartal 2015 var økningen i søknader på hele 2.150 prosent.
– Dette bare bekrefter vårt inntrykk om at byggenæringen har blitt betydelig mer attraktiv blant arbeidssøkere den siste tiden. I Skanska ser vi en kraftig økning i antall søkere på flere av stillingene vi annonserer akkurat nå. Vi er blant annet i gang med å rekruttere til flere attraktive lederstillinger, deriblant et par direktørstillinger, en fabrikksjef i Steinkjer, samt en konserndirektør for eiendomsutvikling. Det er meget hyggelig å se responsen vi har fått på disse stillingene, og hvor kvalifiserte søkerne er. Det virker som de beste søker seg videre fra olje og gass, og over til byggenæringen, mener Scheen.

– Oppgaver viktigst
Han sier også at mange spennende oppgaver og prosjekter innen bygg og anlegg er med på å trigge interessen hos de som tidligere har jobbet med olje og gass.
– Vi ser at det først og fremst ikke er lønn som er det viktigste i våre samtaler med kandidater – det er typer oppgaver og prosjekter som de kan bli en del av som veier tyngst. Ikke minst er det nok slik at mange ser positivt på at de kan være med på å realisere fysiske byggverk som blir stående som viktige prosjekter for samfunnet – og som man kan peke på at «det har jeg vært med på å bygge», sier Scheen.

Oljesmurt arbeidsglede faller
HR Norge og det nordiske konsulentselskapet Ennovas

Prosjektleder Tone Rose Todalshaug i HR Norge. (Foto: Sverre Chr. Jarild)

årlige globale arbeidslivundersøkelse EEI (European Employee Index) avdekker dramatiske endringer i stemmingen innen olje- og gass og at oljeprisen skaper dårligere stemning blant arbeidstakere i denne sektoren med fall i arbeidsglede og tillit, samt en sterk økning av arbeidstakere som søker nye utfordringer i andre sektorer.
For ingeniører i olje og gass i region vest (Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland) måler man arbeidsgleden til 66, på en skala fra 0 til 100. Ingeniører i samme region som ikke jobber i olje og gass scorer 73 på arbeidsglede, mens ingeniører generelt i Norge skårer 74. Landsgjennomsnittet for alle arbeidstakere i Norge er 70.
– Norske arbeidstakere er grunnleggende glade i jobben sin, og både i 2014 og 2015 er vi på førsteplass i Europa og tredjeplass i verden, sier prosjektleder Tone Rose Todalshaug i HR Norge.
– Høykompetent arbeidskraft i olje og gass har på sin side vært blant de «gladeste av de glade», men nå reflekteres avslutningen av de gode dagene også i arbeidstakernes arbeidsglede, legger hun til.
EEI har tidligere fastslått at Norge er "verdensmester i tillit", ikke minst i arbeidslivet. De peker nå på at ingeniører i olje og gass region vest har mistet nesten all tillit til toppledelsen i selskapene de jobber i, og tilliten til nærmeste leder er også lav. Gruppen skårer 49 i tillit til toppledelsen. Ingeniører i samme region som ikke jobber i olje og gass skårer 71 på sin tillit til toppledelsen.
Ingeniører i olje/gass i region vest som rangerer påstanden "jeg leter sjelden etter andre jobber" skårer 67. Det kan høres tilforlatelig ut, men når fjorårets tall viser en score på 80, er det et fall på 13 poeng.
– Endringsbehovet i denne sektoren er enormt, og en av de viktigste forutsetningene for endring er tillit. Hvor realistisk er det å forvente at medarbeiderne skal være med på endring, når de ikke lenger føler at de kan ha tillit til sine øverste ledere? spør Todalshaug.