Prosjektsjef Hans-Egil Larsen i Jernbaneverket sa på Tunneldagene 2015 at boring i Ulrikstunnelen starter senhøsten i år.

Starter opp TBM på senhøsten

Prosjektsjef Hans-Egil Larsen i Jernbaneverket fortalte på Tunneldagene 2015 at en TBM på 150 meter, inkludert bakrigg, skal drive 7 km av den 7,8 km lange nye Ulrikstunnelen.

Tunneldagene 2015 ble holdt 15. og 16. april på Clarion Hotel Stavanger.

Dette var femte gang Tunneldagene ble arrangert og med 149 deltakere på de to dagene ble det ny deltakerrekord. Tunneldagene arrangeres av Norsk Forening for

Fjellsprengningsteknikk og Tekna.

Det er JV Skanska Strabag som har entreprisen på tunneldriving til en kontraktssum på 1,3 milliarder kroner. Boringen skal skje med en Gripper TBM Maskin S-935 fra Herrenknecht.

Ifølge Hans-Egil Larsen veier maskinen medregnet kuttehode 950 tonn og er 23 meter. Bakrigg veier 650 tonn og er 127 meter lang. Tunnelen får en diameter på 9,33 meter. Borhode leveres i fem deler; en på 108 tonn og fire deler på 32 tonn. De 62 kutterne er på 19 tommer. Maskinen har en motor som yter 4.200 kW. I tillegg til TBM skal det brukes et Schöma CFL-350 DCL tunnellokomotiv på 35 tonn. Det har vogner for sprutbetong, materiell og bunnsegment.

Overlevering skal skje i uke 21 i Tyskland. TBM-en skal monteres på en 60x5 betongplate. Montering skal skje på sensommeren og boring skal starte til senhøsten.

En av utfordringene i prosjektet er avhending av fjellmassene. Drøyt 700.000 kubikkmeter skal tas ut av tunnelen, mens det kun kan mellomlagres 3.000 kubikkmeter (som er maksimal dagsproduksjon). Derfor må 238 billass med masser kjøres bort daglig.

En annen utfordring er at den ordinære togtrafikken i størst mulig grad skal gå som normalt i hele produksjonsfasen.

Totalt skal Jernbaneverket investere 3,5 milliarder kroner i Bergen og Arna. I tillegg til nytt tunnelløp skal Arna stasjon oppgraderes, den eksisterende tunnelen skal utbedres, det kommer nytt signalanlegg og området ved tunnelmunningen i Fløen (på Bergenssiden) skal bygges om.

149 personer var med på Tunneldagene i midten av april, noe som er ny deltakerrekord.