Konsernsjef Eirik Gjelsvik i Backegruppen har tro på at fast ansatte løsnner seg på sikt.

- Kortsiktig å satse på mange midlertidige ansatte

Konsernsjef Eirik Gjelsvik i BackeGruppen mener det er kortsiktig om man i stor grad velger å satse på innleide midlertidig ansatte i stedet for å faste ansatte.

BackeGruppen er en av landets større entreprenører og har i stor grad valgt å satse på egne fast ansatte håndverkere.

- Jeg tror det er kortsiktig tenkning om man tror at bruk av midlertidig ansatte vil gi økonomiske gevinster over noe tid. På kort sikt kan kanskje dette stemme enkelt steder, men ikke over en lengre periode, uttalte Gjelsvik på EBAs markedskonferanse fredag.

Han pekte på at en slik utvikling vil kunne få store samfunnsmessige konsekvenser.

- Er det et samfunn med stor grad av midlertidige ansatte vi ønsker å ha? Vi som bransje kan i hvert fall ikke si at vi jobber for å styrke lærlingeordningen samtidig som vi i stor grad satser på midlertidig ansatte, utdyper han.

Gjelsvik pekte på at han ar meget fornøyd med at Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen og finansbyråd i Oslo Eirik Lae Solbergs innledninger på konferansen – hvor det ble pekt på strengere krav til leverandører fra byggherrene.

- Det at man legger mer ansvar over på leverandørene og seriøsitetsperspektivet er som musikk i mine ører, sier Gjelsvik.

Han er overbevist om at man fremover vil gå mer over fra totalentrepriser, som er en mye brukt modell i dag, til stadig flere samspillsentrepriser og samhandlingsprosjekter.

- Å gå fra kravspesifikasjoner til funksjonsbeskrivelser – og ikke minst det at man legger vekt på innovasjon i innkjøpsprosessene, er meget positivt, sier han.

Han avsluttet sin seanse med en hyllest til håndverkeren: det er hverken økonomer eller jurister som har bygget landet. Det er det håndverkerne som har gjort, uttalte han.