Forurensere må både i fengsel og betale tvangsmulkt

Det blir ikke ulovlig dobbeltstraff at to menn både må sone i fengsel og også betale tvangsmulkt for brudd på forurensningsloven ved ulovlige bilkirkegårder, har Høyesterett slått fast.

De to mennene i 40-årene fra Larvik ble i fjor høst dømt til fengselsstraff i henholdsvis 45 og 30 dager og bøter på 50.000 og 30.000 kroner etter at de i lang tid hadde unnlatt å etterkomme krav om å rydde opp tre eiendommer som ble benyttet som ulovlige bilkirkegårder. Anken til Høyesterett dreide seg om ikke mennene ble rammet av ulovlig dobbeltstraff ettersom de også var ilagt tvangsmulkter på henholdsvis 475.000 og 350.000 for ikke å ha ryddet tomtene.

Høyesterett forkastet anken med henvisning til at bruk av tvangsmulkt ikke er å anse som straff, men et virkemiddel det offentlige har for å tvinge noen til å følge loven. Meningen er at mulktens størrelse skal være slik at det ikke lønner seg å betale den og så fortsette som før, uten å rette seg etter pålegget.

Med hensyn til straffen de to mennene fikk i lagmannsretten skriver Høyesterett også at ulovlig oppbevaring av bilvrak er et økende miljøproblem og at det av allmennpreventive grunner er viktig å reagere med en følbar straff. (©NTB)