SV: Gruveavfall i Førdefjorden en miljøskandale

SV-leder Audun Lysbakken kaller det en miljøskandale når regjeringen gir utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

– Det er en miljøskandale at regjeringen nå vil tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Havforskningsinstituttet har advart mot dette, og det kan få store konsekvenser for miljø og næringsliv i og rundt fjorden. Og regjeringen går imot flertallet i lokalbefolkningen, sier Lysbakken.

Han understreker at partiet ikke gir seg i denne saken, og legger til at både SV og Venstre har foreslått at saker med så stor miljøkonsekvens må behandles i Stortinget.

– Vi vil nå kreve å få denne saken til behandling. Da er spørsmålet om Ap vil vise at de kan prioritere natur og lokalmiljø foran kapitalinteresser, sier han.

Utslippstillatelsen som Klima- og miljødepartementet offentliggjorde fredag, er omstridt fordi den kan innebære slutten for det eneste kjente kystgyteområdet for den truede arten blålange. Utslippstillatelsen kommer til tross for Miljødirektoratets advarsler. (©NTB)