Regjeringen sier ja til omstridt sjødeponi

Klima- og miljødepartementet har gitt utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden. Det kan bety slutten for det eneste kjente kystgyteområdet for den truede arten blålange.

Utslippstillatelsen kommer til tross for at Miljødirektoratet har advart mot sjødeponiet. Planene har også opprørt miljøbevegelsen, og flere av partiene på Stortinget – deriblant regjeringens støtteparti Venstre – har krevd at regjeringen si nei.

Næringsminister Monica Mæland (H) mener på sin side at gruveprosjektet i Engebøfjellet i Naustdal og Askvoll vil bidra til viktig verdiskapning i lokalsamfunnene.

Gruva kan gi jobb til 500 på landsbasis.

– Norge trenger flere bein å stå på. Engebøprosjektet skal hente ut verdifulle mineraler, som brukes i alt fra tannkrem til maling og som metall i fly og sportsutstyr, sier Mæland.

Undersøkelsene som er gjort, viser at blålange og pigghå sannsynligvis har gyte- og oppvekstområde i det planlagte deponiet. De to artene er begge oppført på rødlista over truede arter. Sjødeponiet vil fjerne det hittil eneste kjente kystgyteområdet for blålange.

Risikoen for spredning av partikler ut av deponiområdet anses derimot for å være lav.

– Det stilles omfattende vilkår for å hindre negative miljøeffekter. Med streng overvåking av fjorden skal vi kunne følge nøye med på mulig påvirkning av det biologiske mangfoldet og nærliggende vassdrag. Også hensynet til sjømattrygghet er viktig, sier Sundtoft.

Klima- og miljødepartementet konkluderer med at sannsynligheten for «alvorlig skade» på bestandene av pigghå og blålange er liten, men vedgår at det vil kunne ta lengre tid før bestandene er tilbake på ønsket nivå.

Miljødirektoratet skriver i sin anbefaling at sjødeponiet ikke vil ha «kritisk betydning» for disse artene nasjonalt, men at effekten vil kunne bli «vesentlig negativ».

– Verdiene i fjorden er for viktige til at vi skal sette de på spill for kortsiktige næringsinteresser og attpåtil på bekostning av langsiktige næringsinteresser som fiskeri og havbruk representerer, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.