Finansminister Siv Jensen (Frp) er meget fornøyd med at en ny rapport fastslår at det er mye penger å spare på å samle all forvaltning av ulike skatter og avgifter i Skatteetaten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rapport: Lønnsomt å samle skatt og avgift

Å samle forvaltningen av skatt og avgift i Skatteetaten vil gi en gevinst på 7,4 milliarder kroner over 15 år, ifølge en ny analyse.

Konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) har gjennomført en samfunnsøkonomisk analyse på vegne av Finansdepartementet. Ifølge rapporten vil sammenslåingen gi en gevinst på 7,4 milliarder kroner over 15 år i tillegg til en rekke ikke-prissatte effekter av reformen, som bedre bekjempelse av svart økonomi, redusert ressursbruk, økt likebehandling, forenkling, bedre grensekontroll og bedre rettssikkerhet.

Regjeringen vil overføre skatteoppkreverfunksjonen fra kommunene til Skatteetaten, dokumentavgiften fra Kartverket og oppgaver fra Toll- og avgiftsetaten, samt innlemme Statens innkrevingssentral i etaten.

– Analysen bekrefter regjeringens vilje til å gjøre forvaltningen mer effektiv, og mindre byråkratisk. Sammenlignet med dagens situasjon konkluderer rapporten med en gevinst på 500 millioner kroner årlig. Smartere organisering betyr at man kan prioritere et løft i eldreomsorgen og flere lærere som er viktige tjenester for innbyggerne istedenfor unødvendig mange byråkrater, sier finansminister Siv Jensen (Frp). (©NTB)