Riksrevisjonen: Lønnsom olje utvinnes ikke i tide

Tettere oppfølging av oljefelt med lang levetid kunne gitt betydelig større inntekter, mener Riksrevisjonen, som anbefaler mer myndighetsutøvelse.

I en ny rapport har Riksrevisjonen gått gjennom forvaltningen av felt i Nordsjøen i årene 2006-2014. I dag er utvinningsgraden i Nordsjøen på 48 prosent. Hvis utvinningen øker med 1 prosent, tilsvarer det 260 milliarder kroner i offentlige inntekter med dagens oljepris og omtrentlig dollarkurs.

– Det må vi kunne si er mye penger, sier riksrevisor Per-Kristian Foss

Han konkluderer med at Olje- og energidepartementet bare i begrenset grad bruker tilgjengelige virkemidler for å sikre økt utvinning i såkalte modne områder i Nordsjøen.

– Vi peker på at i felt med lang levetid vil det være behov for at Oljedirektoratet kan følge opp selskapene og rettighetshavernes planer om å stille krav til å forlenge produksjonen for å få mer ut av feltet, utdyper Foss overfor NTB.

– Jeg vil ta med meg Riksrevisjonens vurderinger og anbefalinger i det videre arbeidet med å forvalte de norske olje- og gassressursene, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til NTB.

– En større grad av enkeltinngrep kan svekke de kommersielle aktørenes tillit til myndighetene, øke den oppfattede risikoen ved å investere på norsk sokkel og dermed svekke selskapenes investeringsvilje. Konsekvensene av en slik endring vil være lavere verdiskapning fra norsk sokkel – ikke høyere, skriver Lien.