20.000 fornybarjobber i Norge

Med utsikt til vanskeligere tider i oljebransjen er fremtiden for oljejobbene usikker. For fornybarjobbene er fremtiden derimot betraktelig lysere. Det viser en ny rapport som Multiconsult har gjennomført på oppdrag fra Olje- og Energidepartementet (OED).

På oppdrag fra Olje- og energidepartementet (OED) har Multiconsult sammen med Analyse & Strategi gjennomført en økonomisk analyse av omsetning og sysselsetting i den norskbaserte fornybarnæringen.

Milliardomsetning

Den norskbaserte fornybarnæringen sysselsatte totalt ca. 20 000 årsverk og omsatte for i overkant av 22 milliarder kroner i 2013.

- Det som er interessant er at selv uten hjemmemarked så finnes det i Norge stor aktivitet innen solenergi og havvind. Vannkraft og kraftnett er naturligvis de to største sektorene i Norge, sier Louis Magnus Pauchon i Multiconsult.

Multiconsults oppdrag fra OED var å kartlegge antall arbeidsplasser og omsetning innen fornybarnæringen i Norge, hvor mye som er knyttet til eksport samt hvordan framtiden for bransjen ser ut til å utvikle seg nasjonalt og internasjonalt. Studien omfatter omsetning og sysselsetting i 2013, og gir dermed et øyeblikksbilde av den norskbaserte fornybarnæringen.

Godt posisjonert for framtida

Framtidsutsiktene for fornybarnæringen og potensialet for norsk leverandørindustri vurderes i rapporten å være positiv på kort sikt (0-5 år). Dette skyldes forventninger om større investeringer både innen vannkraft, kraftnett og andre fornybare energiteknologier fremover. Hvordan markedet vil utvikle seg på lengre sikt (5-15 år) er i følge rapporten mer utfordrende å forutse både nasjonalt og internasjonalt.

Les rapporten på nettsidene til OED her.