Foto: Store Norske Spitsbergen Kulkompani

Kriselån til Store Norske på vent

Næringsminister Monica Mæland (H) sier at situasjonen er svært alvorlig for Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Hun har hatt en søknad om kriselån på 450 millioner kroner til vurdering i tre måneder.

– Saken er til behandling. Det haster, for situasjonen er veldig alvorlig. Regjeringen er opptatt av å opprettholde bosetting og næringsvirksomhet på Svalbard, sa næringsministeren i Stortinget onsdag.

Store Norske søkte om et lån på 450 millioner kroner i midten av januar, men Mæland kunne onsdag ikke si når det kommer noe svar fra departementet.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne mener det vil være meningsløst å gi et lån for å berge kulldriften.

– Kullvirksomheten er den minst fremtidsrettede næringen vi har på Svalbard. Nå går selskapet med underskudd. Det er trist for selskapet, men bra for verden at kullprisene faller. Hvor lenge vil regjeringen være innstilt på å subsidiere en ulønnsom kullvirksomhet? spurte Hansson.

Mæland viste til den varslede stortingsmeldingen om Svalbard.

– Et stort flertall i Stortinget står bak at det skal drives kullvirksomhet på Svalbard til 2022. Spørsmålet om hva som er fremtiden til kullvirksomhet, vil bli avklart i Svalbardmeldingen, sa hun.