Sanner vil «skape mer, ikke skatte mer»

Skattesvikten i kommunene har ført til at regjeringen vil se på rammene for kommuneøkonomien, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Hva regjeringen kommer fram til, får vi ikke vite før revidert nasjonalbudsjett legges fram. Dermed var det først og fremst skattekutt Sanner forsvarte da Ap og SV stilte spørsmål om skattekutt, skole og helse i spørretimen i Stortinget onsdag.

– Vi må skape mer, ikke skatte mer, hvis vi skal sørge for utvikling av velferdssamfunnet i tiårene som kommer, sa Sanner.

Han la til at oljeprisfallet gjør det enda viktigere å sikre arbeidsplassene. Det gjør regjeringen ved å satse på infrastruktur, vekstfremmende skattelettelser og forskning.

– Det er et veldig rart argument at siden vi nå har en krevende situasjon, så skal den største satsingen i statsbudsjettet være skattelettelser som gir mer til de aller rikeste, lød det fra Trond Giske (Ap).

Han viste til at finansministeren ikke har kunnet svare på hva det er med skattelettelsene som fremmer vekst.

– Av over 9 milliarder i skattekutt gikk halvparten til de rikeste, mens vanlige folk fikk en femtiøring per dag. Nå hører vi om mange kommuner som melder om nedskjæringer og kutt, sa Giske.

Sanner viste til Halden som har snudd et underskudd på 75 millioner kroner til et overskudd i løpet av et år.

– Det gjøres mye imponerende bra politisk arbeid lokalt. Det viser at det går an, sa han.