Inklusive gigantprosjektet Aquarama, har BRG og Kruse Smith bygget for cirka to milliarder kroner på Tangen og Bystranda i Kristiansand. 3D-illustrasjon: BRG

Ferdigstiller ny bydel i Kristiansand

I Kristiansand går det mot innspurten i ferdigstillelse av Tangen. Området framstår nå som en helt ny og svært attraktiv bydel.

− Utviklingen av Tangen og Bystranda i Kristiansand er en helt unik utbygging av en ny bydel midt i Kristiansand sentrum, sier prosjektutvikler Roald Reme i det sørlandsbaserte entreprenør -og eiendomsutviklingsselskapet BRG til Byggeindustrien.
Selskapet har vært sterkt delaktig i utbyggingen av Tangen de siste årene både som utvikler og entreprenør i partnerskap med Kruse Smith.
− Vi har til sammen vært involvert i utbyggingen av cirka 600 leiligheter på Tangen de siste årene, sier Reme. I en samarbeidskonstellasjon med Kruse Smith, ferdigstiller nå BRG første byggetrinn av det unike leilighetsprosjektet Tangen Ytterst med fantastisk utsikt mot havet. Samme konstellasjon bygde også prosjektet Bystranda Terrasse på 102 leiligheter som ble ferdigstilt sommeren 2013.

Aquarama
Også gigantprosjektet Aqurama til en milliard kroner på Marinetomta i Kristiansand har vært en viktig del av byutviklingsprosjektet i Kristiansand. Badeanlegget stod ferdig i 2013 og er ett av Norges største og mest moderne svømmeanlegg.
Aquarama er på hele 42.600 kvm BTA, fordelt på svømme- og badeanlegg, treningssenter, en stor delbar idrettshall, SPA-avdeling, spisesteder, P-anlegg og næringsvirksomheter. Her ble også Sørlandets største hotell ferdigstilt sommeren 2013.
Prosjektet var Norges største OPS-prosjekt, der aktørene Kruse Smith Eiendom og BRG Eiendom som gjennom Aquarama Kristiansand AS pådro seg en ikke ubetydelig risiko. AF BRG/Kruse Smith DA var totalentreprenører i gigantprosjektet.

Ny bydel med 800 leiligheter
Med alt som er bygget i området inklusive Aquarama, har BRG og Kruse Smith bygget for cirka to milliarder kroner. Fortsatt gjenstår det noe utbygging på Tangen i Kristiansand, selv man nå ser lyset i tunnelen for endelig ferdigstillelse. Nå hele Tangen og Bystranda er ferdig utviklet, vil det ha blitt bygd cirka 800 nye leiligheter i området.
− Prosjektet Tangen Ytterst har et areal på 8-9.000 kvm og fortsatt gjenstår det utbygging av et areal på cirka 15-20.000 kvm før utbyggingen av denne nye bydelen er ferdig, sier Roald Reme.
I tillegg arbeider BRG med utbygging av et stort konferansesenter med en kontraktssum på cirka 400 millioner kroner eks. mva. for Kvartal 42, tidligere kjent om Filadelfia-bygget. Her skal det i 2016 ferdigstilles et konferansesenter på 20.000 kvm., i tillegg til 72 leiligheter tilknyttet senteret. Totalarealet er 27.000 kvm og bygget skal også inneholde et trivselssenter for beboerne av leilighetene.

En ledig tomt
Tangen Ytterst består av tre byggetrinn og totalt 87 leiligheter. Første byggetrinn er ferdig i juni i år, mens hele prosjektet skal være ferdigstilt i løpet av 2016. Da er det kun en ledig tomt igjen på Tangen. Også denne er regulert til boliger.
− Vi har enda ikke utarbeidet tegninger for dette prosjektet, som vil bli bygd innenfor Tangen Ytterst, sier avdelingsleder Lars Reme i BRG. Alle leilighetene som er bygd på Tangen er i den eksklusive enden av skalaen i leilighetsmarkedet i Kristiansand med helt særegne bokvaliteter.
− Tangen er den flotteste tomta i Kristiansand. Derfor var det også attraktivt for BRG og Kruse Smith å engasjere seg i utviklingen av denne nye bydelen. Leilighetene har panoramautsikt rett mot havgapet, sier han.
Selv om leilighetene er blant de dyreste i byen, har de blitt revet unna.

Krevende fundamentering
Lars Reme opplyser at BRG og Kruse Smith har fordelt ressursene i prosjektene som er utført i fellesskap på Tangen 50/50.
− Selskapene har hatt en felles organisasjon på byggeplassen, sier han. I tomteselskapet for Tangen-utbyggingen har Kruse Smith og BRG vært de største eierne, men også enkeltpersoner i Kristiansand har investert i selskapet.
Prosjektene på Tangen har vært store og viktige for begge entreprenørene, men har også bydd på utfordringer. Tomta ble i sin tid fylt opp av gammelt avfall og fungerte fram til begynnelsen av 2006-07 som industriområde for lett industri. I begynnelsen av 2000-tallet omregulerte Kristiansand kommune området til boligformål.
− Den store utfordringen i prosjektene på Tangen er svært krevende grunnforhold. Det er på det meste opp til 70 meter ned til fjell. Fundamenteringen av byggene har derfor vært svært krevende. Det er spuntet rundt hele byggegropa og benyttet stålkjernepeler ned til fjell, forklarer Lars Reme.