Illustrasjonsfoto

Byggenæringen vil teste ut måleverktøy for prestasjonsmåling

Nå vil byggenæringen teste ut nye verktøy for prestasjonsmåling. Målet er en mer konkurransedyktig næring.

Gjennom flere år er det stilt spørsmål ved byggenæringens produktivitetsutvikling. Er den god eller dårlig? Dette har næringen faktisk ikke vært i stand til å svare på fordi man mangler pålitelige og omforente målesystemer for produktivitet og prestasjonsmåling.

- Et problemnotat til Dibk avslørte høsten 2013 at vi ikke kan bruke SSBs produktivitetsmåling til noe videre fornuftig i byggenæringen. Nasjonalregnskapet gir et ufullstendig og til dels misvisende bilde av utviklingen i næringen. Det kan ikke brukes i forbedringsarbeid, heter det i en melding fra BNL.

BNL har sammen med SINTEF, NTNU, NSW (arkitekter) og Catenda kjørt er forprosjekt om prestasjonsmåling i BAE-næringen, kalt Måleprosjektet. Prosjektet har vært støttet av Bygg21 som har produktivitetsforbedring høyt på sin agenda. En rådgivende gruppe med representanter fra hele verdikjeden i næringen har deltatt i arbeidet.

- I forprosjektet har vi sett på hva vi har behov for å måle for å kunne drive kontinuerlig forbedring, og hva som finnes internasjonalt av tilgjengelige måleverktøy. Vi har behov for å måle prestasjoner på flere nivåer; bedriftsnivå, prosjektnivå, prosessnivå, sluttbrukernivå og bransjenivå. Det er ingen måleverktøy som svarer på alle nivåer, men noen verktøy peker seg ut som bedre egnet enn andre, skriver BNL.

Prosjektgruppen foreslår i første omgang å teste ut et amerikansk måleverktøy på bedrifts- og prosjektnivå. Verktøyet heter "CII 10-10" og er et benchmarkingsverktøy utviklet ved universitetet i Austin, Texas. Det er nylig oversatt til norsk og Prosjekt Norge ved NTNU har rettigheter til å bruke verktøyet i Norden.

BNL vil sammen med prosjektgruppen og Bygg21 starte et to-årig hovedprosjekt med uttesting av verktøyet. Flere interesserte byggherrer, utførende og rådgivere har allerede meldt interesse for å kjøre testing i sine prosjekter. Planen er å få prosjektet på plass før sommeren og med oppstart etter ferien. Det vil bli opprettet brukergruppe og styringsgruppe, og bedrifter som blir med vil få hjelp til implementering.

- Vi tar gjerne henvendelser fra flere som ønsker å være med i testprogrammet. BNL oppfordrer spesielt entreprenører og håndverksbedrifter til å bli med. Verktøyet kan brukes av de fleste aktører og i ulike faser av et bygg- eller anleggsprosjekt. Også leverandørindustrien kan delta, skriver BNL.

Forprosjektrapporten kan lastes ned her.