- Byrådet vil både forenkle og standardisere, det vil gjøre det enklere for både kommunen selv og leverandørene, forteller Erik Lae Solberg

Slik vil Oslo kommune og Statsbygg fremme en seriøs byggenæring

Både Oslo kommune og Statsbygg vil bruke sine kontrakter og kravspesifikasjoner aktivt for å fremme en seriøs bygg- og anleggsnæring. På "Markedskonferansen 2015" forteller de hvordan.

Blant de 75 prosjektene med en kontraktsverdi til mer enn 20 milliarder kroner som er kartlagt og danner grunnlaget for "Markedskonferansen 2015", har svært mange adresse Oslo kommune eller Statsbygg.

Krav og forventninger
- Det er høy aktivitet i vente i hovedstaden, ikke minst har dette sammenheng med befolkningsvekst i årene som kommer, sier finansbyråd i Oslo, Eirik Lae Solberg.

Sammen med Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen vil han innlede på konferansen om hvilke krav og forventinger de har til byggenæringen.

- Byrådet vil både forenkle og standardisere, det vil gjøre det enklere for både kommunen selv og leverandørene, forteller Lae Solberg og legger til at kravene skal være tydelige, og definere behov og funksjon mer enn løsning.

Byråden er tydelig på at kommunen vil bruke sin innkjøpsmakt for å bidra til et seriøst arbeidsliv.

- Byrådet har strammet opp kravene til leverandørene for å sikre oversikt og etterrettelighet i kontraktsforhold og kontraktsoppfølging. Både vi som kunde og leverandørene må ta et samfunnsansvar, også gjennom å bidra til at det tas inn lærlinger, sier byråden.

Samarbeid
Statsbygg samarbeider med Oslo Kommune om forenkling av krav- og kontraktsdokumentene. Dokumentene er blitt færre, og antallet sider er redusert vesentlig samtidig som kravdokumentene er gjort mer funksjonsbaserte.

- Vi ønsker å bruke kompetansen i markedet enda bedre enn i dag, sier Nikolaisen. - Vi har solid kunnskap om hvilke funksjoner vi trenger, rådgiverne vet hvordan de skal prosjektere funksjonene, entreprenøren vet hvordan det skal bygges og leverandørene vet hvilke varer som vil fungere best. For Statsbygg er det viktig å samordne denne kompetansen slik at vi forenkler og effektivisere byggeprosessene enda mer, avslutter Nikolaisen.