Fornebu Panorama

Foto: Trond JoelsonIll.: ABM ArkitekterFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: KLPFoto: KLPFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Et halvt år etter at det prisvinnende Fornebu S åpnet, er også de 81 boligene over kjøpesenteret ferdig.

Fakta

Sted: Fornebu, Akeshus
Prosjekttype:
Boliger
Bruttoareal: 9.900 kvm
Byggherre: KLP Eiendom
Byggeledelse:
ÅF Advansia
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt: AMB arkitekter
LARK: Bjørbekk og Lindheim
Rådgivere for byggherre: RIB, RIE og RIM/BREEAM AP: Multiconsult
l VVS og BREEAM Revisor: Asplan Viak
Rådgivere: RI Trafikk, RIB, RIBFY, RIG, KPR Brann avhengig kontroll: Rambøll l Prefab bæresystem: Contiga l RIE: Electronova l RIV: Hjellnes Consult l RIBR: Norconsult l Rambøll l Stikker: Skanska Survey l RIA: Brekke & Strand l RI Solceller: Asplan Viak
Underentreprenører/leverandører: Betongleverandør: Norbetong l Kjerneboring og betongsaging: Mimax Asfalt & Betong l Prefab råbygg: Contiga l Tømrerarbeider: Skanska / Noveta / Nordiska Byggporten l Tak- og membran-
tekking: Hesselberg Tak l Murer- og flisarbeider: Stryken & Gudbrandsen l Himlingsarbeider: Acusto l Rekkverk: Rosmek l Glassfasade og -dører: Saint-Gobain Bøckmann l Sedumtak: Vital Vekst l Gulvavretting, parkeringsbelegg og -merking: Resconsult l Elektro: Lefdal Instal-
lasjon l Rør: Imtech Rør l Ventilasjon: Haaland Klima l Sprinkler: Aqua Tech l Heis, rulletrapper og -bånd: Kone l Solceller: Direct Energy Sweden l Ståltrapper: EMV Construction l Stålarbeider: Tverli Sveiseservice l Fasadeplater leverandør: Vink Norway l Blikkenslager: Arth. Norderhaug Eftf. l Maler: Maler-
mester Harald Askautrud l Avretting: Aker Byggteknikk l Parkett: Bo Andrén l Kjøkken: HTH l Branngardiner og luker: Bramo Glass og Klima l Branntetting og -isolasjon: Brann & Sikkerhetsforum l Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo l Ståldører: Daloc l Tredører: Jeld-Wen l Porter: Aktiv Montasje l Solavskjerming: Hella Norge l Avfallsanlegg:
Envac Scandinavia l FDV: Curotech l Fuging: TW Fugeservice l Utomhusentreprenør: Sport og Grøntanlegg

Fornebu S – verdens mest miljøvennlige kjøpesenter – vant både den internasjonale BREEAM Awards 2015 og Årets Bygg 2014 i Norge. Senteret kan selvsagt oppleves på dagtid, men kan også besøkes utenom ordinær forretningstid ved at man kan gå fra Fornebuveien gjennom den 18 meter høye glassgaten og komme ut på torget i vest. Men langt fra alle har fått med seg at det på taket befinner seg fire tre-etasjers lineære lameller med i alt 81 lyse og luftige leiligheter.
Reguleringsbestemmelsene for Fornebu S, som faktisk har det høyeste terreng-
punktet på Fornebu, tilsa en bebyggelse som tok hensyn til siktlinjer.
– Det er siktlinjer mot Koksabukta, mot Rolfsbukta og mot Hundsund. Derfor er bebyggelsen splittet ved at hus C, som er et kontorbygg mot vest, ligger som en satellitt. Den er ikke fysisk innlemmet med de andre, men den har allikevel en boliglamell i tre etasjer på taket, forklarer prosjektansvarlig Bernd Boermann i AMB Arkitekter.
– Selv om man faktisk bor oppå taket av et kjøpesenter, har man følelsen av å bo på landet. Beboerne i Fornebu Panorama har en fem mål stor takhage ti meter over det laveste bakkenivået. Takhagen gir en helprivat følelse, med luftighet og utsikt over Fornebulandet og fjorden, sier Zlatan Dikic i AMB Arkitekter.

Samme trio
Fornebu Panorama er fortsettelsen av Fornebu S, med de samme aktørene; KLP Eiendom er byggherre, AMB Arkitekter har hatt arkitektansvar og Skanska Norge er totalentreprenør. Sistnevntes kontrakt har en verdi på 920 millioner kroner, som inkluderte kjøpesenterdelen av prosjektet.
Størstedelen av de fire boligblokkene ligger som frittliggende volumer oppå taket, men med store utkraginger – for det meste hengende ut mot nord. Boliglammelene skal se ut som om de svever over bakken. I kombinasjon med de aluminiumkledte fasadene skal de gi assosiasjoner til flykropper fra den gang det lå en hovedflyplass her. Aluminium og glass står i lett kontrast til den tyngre granitten og det stående trepanelet vi finner i fasaden til senteret under.

Sveveeffekten
Skanska med sine rådgivere og underentreprenører erfarte at å få alle de tekniske gjennomføringene i egne sjakter gjennom taket og ned til senteret som krevende, men løsbare. Det samme var tilfellet med utkraginger og bæringer for boligene på senterets tak. For at lamellene skulle se ut som om de svever over taket, uten å kollidere med gesimsen, ville AMB Arkitekter ha en synlig avstand. Den er ikke mer enn fem cm., men nok til at effekten er oppnådd. Dermed måtte også de delene som stikker ut over gesimsen isoleres fra undersiden.
For å unngå at et større antall søyler gikk gjennom taket og perforerte senterarealene under, er bæresystemet for boligene vekslet ut. Bæresystemet for boligene harmonerte ikke med bæringen for senteret. Taket på senteret ble støpt som egne betongkonstruksjoner med en tykkelse på 200 millimeter. I tillegg en konstruktiv plate på 300 millimeter som underlag for boligene.
– Det ble etablert et nytt aksesystem for hver lamell. Oppå platen ble det lagt en ringmur på 80 cm. I dette mellomrommet ble det lagt en teknisk «etasje» der vann, avløp og strøm ble etablert. Mellom ringmuren og betongplaten ble det til slutt fylt opp med løs Leca, forklarer anleggsleder for Skanska Norge, Stein Johnsen.

Tunge løft
Contiga har levert og prosjektert bæresystemet og prefaben, og begynte med lamellene etter en nøye kalkulert prosjektering.
– Monteringen var vellykket, men krevde en stor koordinering fra flere parter. Det ble mange tunge løft av elementer, spesielt skillevegger og balkonger. Balkongene er store og kunne veie over ti tonn. Det var komplisert å komme inn på takdekket, så på det meste måtte vi ha samløft med opptil tre kraner, forklarer Johnsen.
KLP Eiendom kjøpte tomta av Fornebu Utvikling i 2009, da var den ferdigregulert for kjøpesenter og boliger.

Ble knadd godt
– Den gang var det svalganger i prosjektet, så vi brukte mye tid og ressurser på å kna planløsningene. Skulle vi ha svalganger eller trappehus, store eller små leiligheter, sier Augestad.
Nå ble det valgt interne trappehus med fire sjakter fra kjeller og opp og med sentrale korridorer. Leilighetene ble også færre i antall, men større i areal og lysere. Leilighetene spenner fra ca. 55 til 135 kvadratmeter, men majoriteten er mellom 70 og 90 kvadratmeter. Alle leilighetene har vannbåren gulvvarme, og utvendige elektriske persienner. Skanska har levert de aller fleste leilighetene med energiklasse B, påpeker KLP Eiendoms prosjektleder Harald Augestad.
Fornebu Panorama og atkomsten til leilighetene er atskilt fra kjøpesenteret. Boligene har et eget inngangsområde, fullstendig atskilt fra senterinnganger og vareleveringer.
– Opprinnelig gikk boligene ned til bakken, men det gikk man etter hvert bort fra. Da skapte utkragingen i nordvest et spektakulært rom for inngangspartiet. Søylene her ser uregelmessige ut og kan se ut som om de tilfeldig plassert. Men det er de ikke, alle har en funksjon. Kun tre av dem er juksesøyler, uten noen egentlig bæreevne, sier partner Mario Obmascher i AMB Arkitekter.


Flere prosjekter