Klæbutorget

Prosjektleder Øyvind Trettøy

Det bygges mye i Klæbu, nabokommunen til Trondheim. Lenge la problemer med kvikkleire en kraftig demper på vekst og aktivitet i kommunen, men nå er man i ferd med å løse disse problemene, og nye næringsbygg og boliger så å si spretter opp. Bare i kommune-
sentret er en rekke større prosjekter både fullført og i arbeid, og nye leiligheter og næringslokaler står klare – og får beboere.

Fakta

Sted: Klæbu, Sør-Trøndelag
Prosjekttype: Kombinasjonsbygg næring og bolig
Totalareal: 3.050 kvm
(1.400 kvm næring, 1.650 kvm bolig)
Byggherre: Næring: Trondos.
Bolig: Quartett Eiendom
Totalentreprenør:
Næringsbygg Totalentreprenøre
Prosjektkostnad eks mva:
Ca. 62,5 millioner kroner
Arkitekt: Voll Arkitekter
Prosjektledelse:
Optiman Prosjektledelse
Rådgivere: Brann: Teknoconsult l RIB: Sivilingeniørene Harboe og
Leganger l Energi: PENS l Geoteknikk: Rambøll
Underentreprenører/leverandører: Kjøkken: Trønderkjøkken l
Elektro: Elteam l Maling: Pallins Malerfirma l Grunnarbeid og graving: HAW Anlegg l Rørarbeider: Rørlegger 1 l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l Tak: Protan Tak l Heiser: Kone Aksjeselskap l Lås og beslag: Beslag Consult og Kaba Møller Undall l Baderomsmoduler: Contech l Betongarbeider: Næringsbygg Betong l Vinduer og balkongdører: Lian l Flisarbeider næring: Brødrene Olsen l Flisarbeider trapp og fellesarealer: Ragnar Skånøy l Rekkverk: Midthaug l Glass og alu: Daaland

Ett av disse prosjektene er Klæbutorget. Et praktfullt nybygg i fire etasjer, med en næringsdel på ca. 1.400 kvadratmeter og 23 leiligheter i 2., 3. og 4. etasje på til sammen omkring 1.650 kvadrat-meter.

To byggherrer
Det er to byggherrer for prosjektet, som ble startet i november 2013. For næringsdelen har Trondos vært byggherre, og en Coop Extra på ca. 1.200 kvadrat-
meter og et apotek i kjeden Apotek 1 på 200 kvadrat-
meter ble tatt i bruk allerede i november 2014. For boligdelen, der overlevering av leilighetene startet i slutten av mars i år, har Quartett Eiendomsutvikling vært byggherre.
Prosjektet har vært gjenn-
omført av trondheimsbedriften Næringsbygg Totalentreprenøre AS.
– Og det ser nesten ut som om klæbyggen har ventet på oss. Kjøpere til de nødvendige 70 prosentene av leilighetene som måtte selges før vi kunne gå i gang var på plass i løpet av 14 dager, forteller Øyvind Trettøy, som har vært prosjektleder for hele bygget.

Leilighetene
I boligdelene spenner de 23 leilighetene fra 50 til 130 kvadratmeter, og Trettøy forteller at alle er solgt til folk fra lokalområdet.
– Det er nok mange som nå vil selge unna eneboliger og flytte inn i en mer praktisk bolig, og det er utvilsomt fortsatt et marked for leiligheter i Klæbu, sier Trettøy. For øvrig blir det bygget et torg og et parkeringsareal foran nybygget, på tomta der den tidligere Prix-butikken sto. Her blir det parkering for butikkdelen og for besøkende, mens de som har leiligheter har plass i en rommelig parkeringskjeller under bygget.
– Men det er også lagt til rette for et eventuelt byggetrinn 2 her, sier Trettøy, og beskriver prosjektet som en grei jobb.
– Men siden det er et kombinasjonsbygg gir jo det sine utfordringer, og at bygget står på leire førte også med seg en del utfordringer.

Fasade i tre
Nybygget har totalt en prislapp på omkring 62,5 millioner kroner. Det er oppført med bærende elementer i betong, men har fått en meget tiltalende fasade som i sin helhet er laget i tre.
Også de 23 leilighetene er fint gjennomført, praktisk innredet der kjøperne har fått mulighet til å påvirke detaljer, lyse og rommelige med fin utsikt over Klæbu.
Selv om det sto igjen en del arbeid da vi var på plass, er det også lagt stor vekt på utearealene for å skape et trivelig bomiljø. I tillegg til torget som kommer er det på «fremsiden», i tillegg til store verandaer for leilighetene, også lagt opp til en stor, felles takhage.

Urbant
– Vi er godt fornøyd med resultatet, sier Steinar Oksvoll i Optiman Prosjektledelse AS, som har hatt arbeidet for byggherren i næringsdelen samt den felles prosjekt-ledelsen for bolig- og næringsdelen.
– Det er blitt et urbant boområde i kommunen, og det er også mange andre prosjekter i nærheten som gjør det til et attraktivt alternativ, sier han, og tilføyer at Klæbu er et spennende marked der man gjerne blir med på videre satsninger. Oksvold understreker også at man har hatt et svært godt og konstruktivt samarbeid med Klæbu kommune både i plan- og byggesak. 


Vekstområde
Klæbu har på mange måter vært en av nabokommunene som gjennom de siste årene har tatt imot befolknings-veksten i Trondheimsregionen, selv om kvikkleiren altså har lagt en demper på veksten. Men nå satses det friskt på nye boliger, og kommunen har også mye å by på. Store områder for tur- og fritidsaktiviteter både sommer og vinter, og gode servicetilbud samtidig som det også satses på næringsarealer.


Flere prosjekter