Ålgård kirke

Nye Ålgård kirke har kostet 54,5 millioner kroner, men ville vært minst ti millioner kroner dyrere uten betydelig dugnadsinnsats.

Fakta

Sted: Ålgård, Rogaland
Prosjekttype: Nybygg, kirke
Totalkostnad: 54,5 millioner kroner
Bruttoareal: 1.800 kvm
Tiltakshaver: Gjesdal kirkelige fellesråd/Stavanger bispedømme
Prosjekt-/byggeledelse: Norconsult
Arkitekt: Link Arkitektur
Rådgivere: RIB, RIBr og BIM-koord: Rambøll l RIGeo: Norconsult
Underentreprenører/leverandører: Graving og utendørsanlegg: Stangeland Maskin l Betongarbeid: Kruse Smith l Limtre: Moelven Limtre l Taktekking: Sandnes Tak l Aluminium/blikkenslager: Rubicon l Tømrer: Faber Bygg l Maler: Nysted l Parkett og granittgulv: Fixhus l Rørlegger: Rørlegger Torgersen l Elektro: Time Elektro l Ventilasjon: Roxel Klima l SD-anlegg: Sinus Elektro l Scenelys og lydanlegg: Svakstrøm l Heis: TKS

Kirken ble vigslet av biskop Erling Pettersen 15. mars i år. Tiltakshaver er Gjesdal kirkelige fellesråd, som er en del av Stavanger bispedømme. Kirken er tegnet av Link Arkitektur og ført opp i delte entrepriser.
Kirken har to etasjer og et samlet areal på 1.800 kvadratmeter. I andre etasje er det kirkerom, sakristi, kirketorg og to store møterom og et mindre rom. I kirkerommet er det plass til 430 stoler. Via store dører kan det åpnes opp til kirketorget og tilstøtende rom. Da blir samlet kapasitet 600 stoler. I kirkerommet står det en 12,5 meter høy altertavle designet av Tor Lindrupsen.
I første etasje er det kafeteria på 180 kvadratmeter, storkjøkken, kirkekontor, grupperom, teknisk rom og lager. Senere skal det innredes ungdomslokaler.
Ålgård kirke er finansiert ved bidrag på 44 millioner fra Gjesdal kommune og midler menigheten har samlet inn. Mye inventar er kjøpt brukt for å holde kostnadene nede.

Et års byggetid
Armand Skandsen i Norconsult har vært prosjekt- og byggeleder. Han forteller at tomten ble ryddet vinteren 2013. Ordfører Olaug Bollestad i Gjesdal kommune tok første spadestikk i grunn-
arbeidene 25. august 2013. 23. mars 2014, drøye året før han selv vigslet kirken, la biskop Erling Pettersen ned grunnsteinen i prosjektet.
Kirken skal også brukes som kulturkirke og i kirkerommet er det AV-anlegg tilpasset slik bruk. Rommet har en etterklangstid på 1,6 sekunder for bass og 1,1 sekunder for diskant.

Limtretak
Kirken ligger sentralt til i Ålgård, på nabotomten til den gamle kirken fra 1917.
Tomten er skrånende og kirken er godt synlig i nærmiljøet, selv om første etasje ligger delvis under terrenget.
Kirkebygget er kvadratisk. Hovedinngangen ligger i det østlige hjørnet. Foran hovedinngangen er det en stor trapp og et amfi. Første etasje har bærende konstruksjon av plasstøpt betong. I første etasje er det bærekonstruksjon av stål med noen avstivende vegger av betong. Taket i første etasje er av prefabrikkert limtre, med store dragere og mindre diagonale bjelker. Taket buer opp mot et spir over altertavlen.
Fasadene har hvitt trepanel. Det er en stor sørvendt glassfasade i første etasje og en nordvendt i andre etasje. Det er skifer på gulvet i kirketorget, stavparkett i kirkerommet og vinyl og teppeflis i resten av bygget.
Oppvarming av kirkerommet skjer med vannbåren gulvvarme, basert på luft til vann varmepumpe, med elkjel som reserveløsning og for spisslast. Kirkebygget er fullsprinklet. I kirkerommet er det et scenelysanlegg og LED-belysning i taket.

Arkitektur
Sivilarkitekt René de Groot fra Link Arkitektur forteller at kirkens hvite ytre fasade fremstår lett og myk som en teltduk og at teltet skaper et åpent inviterende uttrykk, samtidig med at det symboliserer vandringen.
– Strukturen i kirken er basert på kvadratet og trekanten. I kristendommen representer kvadratet jorden med dens fire verdenshjørner og trekanten den hellige treenighet. En tosidighet som en formmessig ide, men også i forhold til innhold og som et signal til byen, sier René de Groot.
Kirkerommet er ifølge René de Groot et sakralt og høyreist rom for store begivenheter i ens liv der en deler sorg og glede og en verdig ramme for gudstjenester.
– Samtidig er det et hus med lav terskel, folkelig og inkluderende som et moderne samfunnshus. Kirkebygget fremstår som en samlende form, som understreker fellesskapet og gir identitet. Byggets dynamiske form relaterer seg til det kuperte terreng som omkranser byens sentrum. Formen vokser som et landskap og strekker seg mot himmelen. Fra horisontalt til vertikalt, en og samme form. En enkel og stram kvadratisk plan, et skulpturell og dynamisk snitt, sier René de Groot.
Kirkens plan er rotert slik en vandrer i en diagonal akse. Kirketrappen strekker seg mot byen med åpne armer. Kirkerommets plan er trekantet slik alle henvender mot alterpartiet. Det skaper et felleskap og en nærhet. Gulvet har en lett amfioppbygging, slik både store og små kan se godt.
– Takkonstruksjonen er en fortolkning av en tradisjonell kirkehvelving. Hovedbæringen er en flettverksstruktur av limtresbjelker som eksponeres i kirkerommet. Hver andre trekant i taket vippes opp og lyset fra himmelen siver nennsomt inn i kirkerommet, sier René de Groot.


Flere prosjekter