Aasta Hansteensvei 1C

Rett over påske kunne man starte innflyttingen i et splitter nytt bofellesskap ved Valenlystsenteret i Trondheim. Leilighetshuset har et bruttoareal på 1.437 kvm fordelt på to etasjer og kjeller. Prosjektet har kostet Trondheim kommune ca. 46 millioner kroner.

Fakta

Sted: Trondheim
Prosjekt: Leiligheter/bofellesskap
Areal: 1.437 kvm
Byggherre: Trondheim Kommune
Prosjektkostnad:
Ca. 46 millioner kroner
Totalentreprenør: Aasen Bygg
Kontraktssum: 38 millioner kroner
Byggherreombud: Sweco
Arkitekt og landskapsarkitekt: Solem Arkitektur
Rådgivere: RIB: Harboe & Leganger l RIG og RIV - rør: Multiconsult l RIV – vent: GK Norge l RIE: Elteam l RIBr: Teknoconsult
Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeid: Gaula Graveservice l Sprinkler: Sprinkler Midt-Norge l Stål: Trondheim Stål l Flis: Ivar S Moe l Vinduer: Lian l Dører: Jeld-Wen l Byggevarer og kebony: Maxbo Proff l Lås og beslag: Kaba l Tekking: Trondheim Tak l Alu-dører: Glassbygg l Maler: Utgaard l Blikkenslager: Mesterblikk l Kjøkken og garderobe: XL-Bygg Gunnar T Strøm l Branntetting: Seac l Rør: Værnes l Ventilasjon: GK Norge l Elektro: Elteam l Heis: Starlift

Over hele landet, ikke minst i de større byene, er det til dels lange ventelister for omsorgsboliger. Bofellesskap ser ut til å være en foretrukket boform, både fra beboerne og kommunenes side. Bofellesskapet på Valentin-
lyst har vært planlagt lenge, opprinnelig etter initiativ fra syv personer og deres familier.
Bofellesskapet ligger helt i enden av et etablert boligområde på overgangen mellom Tyholt og Strindheim. Det er bygget langs en tilnærmet nord-sør-akse. Mot sør, vest og nord grenser huset mot et stort friområde og etablert villastrøk. Alle leilighetene er vestvendt, med store vinduer samt terrasse/balkong med utsikt opp mot et av Trondheims landemerker,
Tyholttårnet.

Tiltalende
Korridorer og fellesrom er plassert mot øst, hvor den trafikkerte Kong Øysteins vei skiller huset fra Valentinlystsenteret; et meget populært kjøpesenter med alle tjenester som apotek, legekontor, polutsalg, treningsstudio og post i butikk, i tillegg til to matbutikker og flere spesialbutikker. Det er også flere bussruter til Trondheim sentrum.
Utvendig framstår huset som tiltalende og lite institusjonspreget. Bygningskroppen omfatter flere deler, lett forskjøvet i forhold til hverandre og med ulik takhøyde. Særlig mot øst og nord er fasaden variert og levende. Fasaden er kledd i stående kebonypanel med noen innlagte fargede plater som visuelle elementer.

Det er fem leiligheter i hver etasje. Hver leilighet har et bruksareal på 54 kvm fordelt på en liten entré, romslig stue med kjøkkenkrok, samt soverom med tilknyttet bad. Alle leilighetene blir individuelt tilpasset brukerne, som for eksempel høyden på kjøkken- og baderomsinnredning. Hver leilighet disponerer også en kjellerbod på seks kvadratmeter. I tillegg er det felles stue/kjøkken/oppholdsrom for beboerne både i 1. og 2. etasje, samt vaktrom med soverom og møterom/ kontor for ansatte. Det er slitesterkt linoleumsbelegg på alle gulv. Baderommene er flislagte.

Bygget er universelt utformet og har heis. Det er balansert ventilasjon og oppvarming skjer med fjernvarmebaserte radiatorer.
Kjelleren inneholder boder, dame- og herregarderobe for ansatte, samt tekniske rom og renholdssentral.

Totalentreprise
Leilighetsbygget er reist med en totalentreprise av Aasen Bygg AS, med oppstart i mars 2014.
– Det ble overlevert byggherren, Trondheim kommune 27. februar i år – en måned tidligere enn avtalt i kontrakten, forteller en tilfreds prosjektleder Per Martin Lund i Aasen Bygg.
Han beskriver et prosjekt og en byggeprosess som sett fra entreprenørens side, har gått på skinner. Samarbeidet med Trondheim kommunes representanter, og med arkitekt Solem Arkitektur, har fungert utmerket. Rent byggeteknisk støtte man heller ikke på vanskeligheter. Grunnundersøkelser viste meget fast og stabil leire med lavt vanninnhold under et øvre, ganske tynt lag av fyllmasse. Grunnen var så fast at det ikke var ikke nødvendig å grave seg drøyt åtte meter ned til fjell.
Utendørsområdet er ferdig planert og endelig ferdigstilling med gress og beplantning vil skje i løpet av våren.


Flere prosjekter