Rustabakken

På Tasta i Stavanger har AF Bygg Rogaland ført opp tre blokker med til sammen 120 leiligheter.

Fakta

Sted: Tastarustå, Stavanger
Prosjekttype: Nybygg, boliger
Kontraktssum eks mva:
175 millioner kroner
Bruttoareal: 17.815 kvm
Tiltakshaver: Bate Boligbyggelag
Totalentreprenør:
AF Bygg Rogaland
Arkitekt: Link Arkitektur
Rådgivere: RIB: COWI l
RIBr: Sweco l RIV: RIVCO
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: T Stangeland Maskin l Gulvstøp: Aker Byggteknikk l Stål-
arbeid: Riska Sveis l Stålleverandør: Stamas l Taktekking: Sandnes Tak l Rekkverk: Trappeteknikk l Tømrer: Corneliussen Bygg l Maler: Sundt & Vigrestad l Parkett: ABS Parkett-
gruppen l Flis: Chem Con l Rørlegger: ORAS l Elektro: HS Vagle l Ventilasjon: LS Solland l Lås og beslag: Sikring og Låseservice l Kjøkken og garderobe: Norema l Vinduer: Gilje Tre

Rustabakken er tegnet av Link Arkitektur og ført opp i totalentreprise. Bate Boligbyggelag er tiltakshaver. AFs kontraktssum er 175 millioner kroner eks mva. Byggearbeidene startet i oktober 2012 og ble fullført i desember i fjor.
– De tre blokkene inneholder til sammen 120 leiligheter, og samlet areal er 17.815 kvadratmeter (BTA), forteller prosjektleder Johnny Wiig i AF Bygg Rogaland.
Leilighetene finnes i ni ulike størrelser, fra 51 til 108,1 kvadratmeter. Standarden er god, med fokus på solide materialer. Alle leilighetene er utformet som tilgjengelige boenheter og har egen biloppstillingsplass i underjordisk parkeringsanlegg. Det er lekeplasser mellom blokkene og det skal opparbeides et parklignende område i front av blokkene.

Arkitektur
Arkitektene Tannaz Meshkat, Fabian Fernandez og Marita Johannessen i Link Arkitektur har arbeidet med Rustabakken. De sier at nordvestfasaden har et rolig fasadeuttrykk, med svalganger innrammet av en treramme som svever på en sokkeletasje.
– Sokkeletasjen bryter med de øvrige etasjene med en hvitbeiset trekledning som fortsetter rundt hele bygget. Det er inngang til leilighetene fra svalgangen langs hele fasaden. Inngangspartiene er skjermet med en spilekledning som spenner fra andre til fjerde etasje. Det er lagt opp til en mer leken fasade mot parken i sør, opplyser arkitektene.
Rammen beveger seg opp og ned som en slange mellom andre og fjerde etasje.
– Dette er for å privatisere terrassene samtidig som den bryter opp den ellers stramme bygningskroppen. Innenfor rammen er det gjennomfarget sementbasert platekledning, på samme måte som i svalgangsfasaden. Fasaden som ikke er innrammet av slangen, er kledd med hvitbeiset tre, på samme måte som sokkelen, forteller de tre arkitektene.

Plasstøpt betong og stål
Rustabakken ligger på en slakt skrånende tomt på Tasta, nord for Stavanger sentrum og et kort stykke fra E39.
De tre blokkene er rektangulære med en liten knekk. Leilighetene har tilkomst via svalganger på nordsiden. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong og stål. Trapper og balkonger er i prefabrikkerte betongelementer. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Fasadene er kledd med brunt royalimpregnert trepanel, hvitt trepanel og grå cembrit-plater. I leilighetene er det parkett på gulvene og lavstrukturtapet på veggene. Badene er plassbygde og flislagte.
Rustabakken er prosjektert og oppført etter Tek07. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme basert på fjernvarme. Leilighetene er i energiklasse B. Det er 200 millimeter isolasjon i ytterveggene og i snitt 350 millimeter i takene. Flere leiligheter er trykktestet og har luftveksling som oppfyller kravene til passivhus.

Vokst på prosjektet
Johnny Wiig forteller at Rustbakken har vært et veldig godt prosjekt.
– Tomten er lang og smal med begrenset lagerplass, så god logistikk og god planlegging har vært viktig. Vi har hatt med oss dyktige underentreprenører. Dette er også det første prosjektet vi har gjennomført i AFs modell med tanke på struktur og prosjektgjennomføring. Jeg tror hele prosjektorganisasjonen har vokst på det og gitt oss en kompetansehevning som vil komme godt til nytte i nye prosjekter, avslutter Wiig.


Flere prosjekter