Outzen Strøket

Moldes gamle hovedgate, Storgata, fikk et skikkelig løft gjennom åpningen av Outzen Strøket like før påske.

Fakta

Sted: Storgata, Molde
Prosjekttype: Byfornyelsesprosjekt med butikker og leiligheter
Bruttoareal: 7.350 kvm hvorav ca. 1.700 kvm. utgjør butikkareal
Byggherre: Sentruminvest
Totalentreprenør: Romsdal Bygg
Kontraktssum ekskl. mva. og inkl. opsjoner: 70 millioner kroner
Prosjektkostnad inkl. kjøp av eiendommer: 165-170 millioner krone
Arkitekt: Kosbergs Arkitektkontor
Rådgivere: Byggeteknikk: Norconsult l Brannteknikk: Sweco
Tekniske underentreprenører: Elektro: MIFO l Rør- og sanitær: Molde VVS l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l Heis: Lift-Tech og ThyssenKrupp Elevator
Underentreprenører/leverandører: Boligmoduler: Kodumaja (Estland) l Grunn- og utomhusarbeider: Romsdal Anlegg l Fasadepuss: Murmester Amundsen l Maler-
arbeider og flislegging: Maler-
mestrene BMV l Glassfasader: Ove Straumsheim l Stålkonstruksjoner: Skjelbostad Sveis l Betongsaging/ riving: PartnerService l Miljø-
sanering/ riving: AF Decom
l Rekkverk og trapper: Brødrene Midthaug l Blikkenslager: Blikkenslager R. Myklebust l Lås og beslag: Låsteknikk Molde l Branntetting: Firesafe l Byggemateriell: Dale Bruk og Malo Sagbruk l Vindu: Nordvestvinduet Bygg og Innbu l Kjøkken: Optimera l Betong: Sylteosen Betong

Fem bygårder er utviklet i ett felles prosjekt med leiligheter og butikklokaler. Ikke uventet kan både eiere, arkitekt og entreprenør forteller om en krevende gjennomføring.
Under den høytidelige åpningen sa ordfører Torgeir Dahl i Molde at Outzen Strøket er en prøvestein og en stimulans for den videre utviklingen av Storgata. Gamle og slitne bygg fremstår som nye og moderne. Som
byfornyelsesprosjekt i sentrum er Outzen Strøket det nest største, etter åpningen av Moldetorget med 43 butikker i 2003.

Start i 2007
Det som er blitt til Outzen Strøket startet i 2007 med at investoren Janne Huse kjøpte Storgata 51-53 og 55. Gjennom Naustor AS gikk hun inn med 32 prosent i Sentruminvest AS, som er byggherre for Outzen Strøket. De øvrige eierne er Romsdal Bygg AS (20 prosent), Epro Eien-
domsutvikling (20 prosent) og Angvik Areal AS (28 prosent).
– Det har vært et krevende prosjekt, men vi er godt fornøyd med sluttresultatet. Det aller meste av butikklokalene er utleid. Av 51 leiligheter er det bare to usolgte, forteller daglig leder i Sentruminvest AS, Jan Arild Løvik til Byggeindustrien.
Leilighetene er fra 25 til 110 kvadratmeter store. Ingen har parkeringsplass. Det er dermed kjøpere som satser på å bo sentralt med gangavstand til det meste og som kan klare seg uten bil, som har satset på å kjøpe leilighet her.

Flere utfordringer
Romsdal Bygg AS ferdigstilte Sparebanken Møre sitt bygg i Storgata 41-43 gjennom en vellykket totalrehabilitering i 2013. Med Outzen Strøket har entreprenøren gjennomført en enda større oppgave.
– Det har vært mange utfordringer. Den største av dem alle var nok å gjøre den bakre delen av bygningskroppen kompatibel for de til sammen 55 modulene som 24 av leilighetene i prosjektets byggetrinn 1 består av, forteller prosjekteringsleder Kjell Audun Rød og prosjektleder Pål Bjerkevoll hos Romsdal Bygg AS.
Det var første gang entreprenørbedriften forsøkte seg på et byggeprosjekt der eksisterende bygningsmasse skulle rehabiliteres og samtidig tilpasses boligmoduler i dette omfang.
Underveis viste det seg også at fundamenteringen i den østre delen av byggeprosjektet måtte forsterkes betraktelig. Noe som ga ytterligere utfordringer som måtte løses.
– En kompakt byggetomt midt i sentrum ga ikke rom for et riggområde. Det satte krav til en ryddig byggeplass fra start til mål. Logistikken i gjennomføringen var også utfordrende. Mens noe av bygget var ferdig og kunne innflyttes, var andre deler av bygget uferdig. Heldigvis har vi møtt stor grad av fleksibilitet hos kommunen. Samarbeidet med både kommunen og andre aktører har vært veldig bra, ellers hadde dette rett og slett ikke gått, sier Rød og Bjerkevoll.

Byggehøyden
Takhøyden er hevet i ulik grad. Tidligere «hatter» av ulike slag er borte. Rene skifertak bidrar til å gi de rehabiliterte bygningene et ryddig og pent utseende. Prosjektet holder, ifølge entreprenøren, god TEK 07-standard. Lyd-isolasjonen mot trafikkerte uteområder er blitt bra, mens krav om tiltrinnlyd har vært vanskeligere å oppfylle. Ventilasjonsløsningene er i deler av prosjektet noe enklere enn vanlig på nybygg i dag.
For Romsdal Bygg har det vært en del av lærdommen at lite kan brukes opp igjen av gamle flater når etterkrigsgårder skal pusses opp.
– Vi trodde vel en stund at det var mulig, men gikk tidlig bort fra det. Stort sett er det bare nye overflater i hele prosjektet, sier Rød.
Romsdal Bygg AS sitter på begge sider av bordet, både som investor og entreprenør. Det eneste Rød kan si om lønnsomheten i prosjektet er at det har vært tatt en stor risiko både på investerings- og utførelsessiden.
– Det har vært spennende å være med på både teknisk og økonomisk, sier han.

Flere gårder
I likhet med gjennomføringen har også planleggingen av dette prosjektet vært av det langvarige og utfordrende salget, kan arkitekt Kjell Kosberg fortelle.
– Reguleringsplanen har tillatt at enkelte av bygningene på nordsiden av Storgata kan heves med èn etasje. Dette ble et viktig tema da prosjektet ble satt i gang, sier Kosberg til Byggeindustrien.
– Den særpregede etterkrigsarkitekturen i Molde sentrum er viktig å ta vare på, i alle fall de mest verdifulle bygningene, og utfordringene har vært store med hensyn til hvordan bygningene skulle påbygges i høyden, materialbruk, vindusutforming, taktekking mv. Det har vært mange runder med Fylkeskonservatoren om alle disse temaene, men vi har etter hvert kommet frem til omforente løsninger på det meste. De største diskusjonene gikk på om vi kunne etterisolere bygningene på utvendig side og påføre ny puss, i stedet for å flikke på eksisterende mineralittpuss, sier Kosberg.
Kosbergs Arkitektkontor hadde også ansvar for prosjekteringen av hovedkontoret til Sparebanken Møre i Storgata 41 - 43, nabobygget på vestsiden av Outzen Strøket.
Kosberg mener at denne delen av Storgata nå har fått et velfortjent arkitektonisk løft.
– Vi er nå i full gang med Storgata 50, som ligger på sørsiden av Storgata i samme området, og der viderefører vi samme måten å bygge om / bygge på bygninger med etterkrigsarkitektonisk uttrykk i denne delen av Molde sentrum.


Flere prosjekter