– Noe av det som er essensen i LEAN, er at det er en filosofi som må gjennomsyre hele organisasjonen», sier Peter Meijnen.

Kan byggenæringen lære av bilindustrien?

Peter Meijnen fra Porsche Consulting og forfatter Niklas Modig kommer til Norge for å fortelle om hvordan norske selskaper kan lykkes med LEAN.

For mange står Porsche som selve symbolet på et veldrevet firma og en suksessrik merkevare. Det har ikke alltid vært slik. På begynnelsen av 1990-tallet var Porsche på konkursens rand og måtte enten gjøre noe drastisk eller legge ned hele bedriften. Man valgte å ta noen radikale grep og reorganisere. Hovedvekten ble lagt på å virkelig rendyrke LEAN og skape en sterk intern kultur for kontinuerlig forbedring. I løpet av bare tre år klarte de ved egen hjelp å snu tallene fra minus til pluss, og er i dag et av verdens mest veldrevne bilfirmaer.

Et av resultatene fra denne snuoperasjonen ble Porsche Consulting; et konsulentmiljø som selv har praktisert og sett resultatene av hva LEAN kan gjøre dersom det tas alvorlig. Selskapet hjelper i dag andre firma og bransjer over hele verden med å lykkes med det samme. Et av hovedområdene deres er Lean Construction der de har jobbet med flere bygg- og anleggsbedrifter der målet har vært å effektivisere prosjektarbeidet betydelig.

Peter Meijnen fra Porsche Consulting kommer til Metierkonferansen 20. mai for å fortelle om hvordan også norske selskaper kan lykkes.

–Noe av det som er essensen i LEAN, er at det er en filosofi som må gjennomsyre hele organisasjonen», sier Meijnen.

– Man kan ikke tro at en kan kjøre det som et enkeltprosjekt og så være «ferdig implementert». Det krever disiplin og arbeid over tid – nærmest en kulturendring – men det er uhyre effektivt.

Halvard Kilde, administrerende direktør i Metier, ser frem til at Porche Consulting kommer til Metierkonferansen.

– Gjennom blant annet min rolle som leder av BA2015, ser jeg at byggenæringen strever med å få LEAN til å virkelig sitte. Mange er interessert i filosofien og det er mange tolkninger rundt hva det betyr i praksis, men få har virkelig tatt innover seg hva som må til for å lykkes fullt og helt. Her tror jeg vi har mye å lære av bilindustrien, og spesielt Porsche Consulting .

I tillegg til Porsche Consulting kommer også forfatteren av den berømte boken «Dette er Lean», Niklas Modig.

– Vi håper at vi på konferansen kan samle næringen til en god diskusjon rundt hva Lean kan og bør være for norske bedrifter, avslutter Kilde.