Billion-næringen

Den totale byggenæringen (bygg-anlegg-eiendom) er landets største fastlandsnæring mål i verdiskapning, og står for rundt 20 prosent av verdiskapningen.

I en rapport fra Senter for byggenæringen ved Handelshøyskolen BI, som er utarbeidet i samarbeid med Menon Economics, slås det fast at den norske byggenæringen i 2013 omsatte for nesten en billion kroner – altså 1.000 milliarder kroner. Det er ufattelig høye summer, og byggenæringen er udiskutabelt blant landets aller viktigste næringer om noen skulle lure på det.

Det nøyaktige omsetningstallet for 2013 var på 965 milliarder kroner, mens verdiskapningen var på 317 milliarder kroner. Til sammenligning er statsbudsjettet i år på ca. 1.300 milliarder kroner.
Det som er ekstra interessant er at en tredjedel av denne verdiskapningen skjedde utenfor de større byene. Det er derfor lett å slå fast at bygg, anlegg og eiendom er den største og viktigste distriktsnæringen vi har. Det finnes ikke et regionsenter eller bygd hvor ikke en eller flere virksomheter tilknyttet byggenæringen befinner seg. Dette er et faktum som nok for ofte forsvinner i samfunnsdebatten, og som helt klart bør komme mer frem i lyset. Det jobber flere hundre tusen personer i næringen, og de er spredt ut over hele vår langstrakte nasjon.

De eksakte tallene for fjoråret er ikke klare, men de tallene vil naturligvis være høye her også - noe de også kommer til å være i årene som kommer. Det er ingen ting som skulle tyde på en nedgang i oppdragsmengden. Det vil hele tiden være behov for å bygge og vedlikeholde. Hele vårt moderne samfunn er bygget ut av landets mange fagmenn- og kvinner. Forhåpentligvis er dette noe som vil vise igjen i hvordan næringen verdsettes.